Belföld

Gyurcsány a kongresszuson: előttem az utódaim

Miniszterelnök-jelöltet és pártelnököt választ ma az MSZP kongresszusa, a küldöttek elfogadnak egy politikai nyilatkozatot is, amelyben vállalják, hogy támogatják a kormányfő-jelölt programját. A választás eredményét Gyurcsány Ferenc leköszönő pártelnök jelenti be.

Vasárnap reggel 10 órakor a Budapest Kongresszusi Központban zárt üléssel kezdődik az MSZP kongresszusa, amelyet a tervek szerint csak délután egy órától tennének nyilvánossá. Az ügyrendről az ülés kezdetén döntenek, így az még a javaslatok függvényében változhat.

Lendvai Ildikó megérkezik a kongresszusra (Fotó: MTI)

Lendvai Ildikó megérkezik a kongresszusra (Fotó: MTI)

A délelőtti zárt ülésen először a mandátumokat igazolják, majd a küldöttek elfogadják az ügyrendet. Várhatóan ezt követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatot tesz az MSZP miniszterelnök-jelöltjére, majd Bajnai Gordon nyilatkozik a jelöltség elfogadásáról.

A tervezett menetrend szerint Hiller István elnökségi tag, a jelölőbizottság elnökeként javaslatot tesz az új pártelnök személyére, amelyet Lendvai Ildikó jelöltséget elfogadó nyilatkozata követ.

A küldöttek még a zárt ülésen szavaznak – titkosan – a két jelölt támogatásáról. A délutáni nyílt ülésen Gyurcsány Ferenc jelenti be az eredményt az új pártelnök és miniszterelnök-jelölt megválasztásáról.

A tervek szerint Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt mond elsőként beszédet, ezt Lendvai Ildikó megválasztott pártelnök beszéde követi. A kongresszusi küldöttek – az új pártelnök javaslatára – politikai nyilatkozatot fogadnak el a miniszterelnök-jelölt programjának támogatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik