Belföld

Visszalép az SZDSZ, ha puhul a csomag

Ha megáll a Bajnai Gordon által tervezett reformfolyamat, akkor az SZDSZ nem fogja szavazataival támogatni a miniszterelnök-jelölt javaslatait a parlamentben, viszont minden, az Országgyűlés feloszlatását kezdeményező indítványt támogatni fog.

„Ha bárhol felpuhul (a Bajnai-csomag), ha megint arra felé megyünk, hogy kikacsintunk a közvélemény-kutatásokra, akkor befejezzük. Akkor a következő feloszlatási indítvány mellé az SZDSZ-frakció oda fog állni” – fogalmazott Bőhm András, az SZDSZ elnökének kabinetfőnöke az ATV kereskedelmi csatorna Egyenes Beszéd című műsorában.

A politikus szerint az SZDSZ koalíciós partnerként számtalanszor tapasztalta, hogy egy politikai megállapodást követően a kormány által benyújtott törvényjavaslatot a szocialista frakció módosító indítványaival felpuhította. Ezért van szükség – vélekedett Bőhm András – a politikai nyilatkozat azon mondatára, amelyben a képviselők vállalják, hogy csak a kormánnyal történt előzetes egyeztetés után nyújtanak be módosító indítványt.

A Bajnai Gordon jelöltségét 7:5 arányban szavazta meg az ügyvivői testület vasárnap éjjel, ám – Bőhm András szerint – az ügyvivői testület pénteki ülésén ennél nagyobb arányú lesz a támogatottságuk a tervezett intézkedéseknek. Hozzátette: ezt követőn a frakcióban – ha már teljesültek a feltételek, és meglesz az MSZP-frakció és a kongresszus támogatása is – nagyobb lesz a támogatás, amit a liberális politikusok aláírásukkal is tanúsítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik