Belföld

Tavaly még Orbán akart Surányi-kormányt

A Fidesz elnöke tavaly támogatni akart egy Surányi-kormányt, nagy hiba, hogy most nem tették ugyanezt – mondta Lengyel László.

Orbán Viktor tavaly ősszel azt javasolta az SZDSZ-nek, hogy Surányi György vezetésével alakuljon új koalíciós kormány, amellyel szemben a Fidesz jóindulatú semlegességet fog javasolni – állította Lengyel László közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Narancs legutóbbi, csütörtöki számában megjelent interjújában.

Lengyel László információi szerint a Fidesz elnöke tavaly októberben hívta tárgyalásra Fodor Gábort, az SZDSZ elnökét azzal, hogy a Fidesz hajlandó jóindulatú semlegességet tanúsítani abban az esetben, ha a szabad demokraták visszatérnek a koalícióba és Surányi Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét javasolják új miniszterelnöknek. A Fidesz természetesen a parlamentben nem támogatta volna Surányi megválasztását, de nem is ellenezte volna – ígérte akkor a legnagyobb ellenzéki párt elnöke.

Surányi György, miután neve lehetséges miniszterelnökként felmerült Gyurcsány Ferenc távozásának bejelentését követően, erre a megbeszélésre hivatkozott, amikor találkozott Orbán Viktorral. A Fidesz elnöke viszont azzal válaszolt, hogy október óta nagyot változott a helyzet.

„Szerintem ebben Orbán most hibázott, mert az országnak, de neki is jobb lett volna, ha Surányi egy év alatt egy bizonyos szintig kezelni képes a válságot. Orbán hamarosan a saját bőrén tapasztalja meg – és persze mi is a sajátunkon -, hogy miért volt politikai baklövés nem megújítani a Surányi-kormányra tett tavaly őszi javaslatát” – fogalmazott a politikai elemzéseiről is ismert közgazdász a hetilapnak adott interjúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik