Belföld

Csak hónapokat adnak Bajnainak

Ha megalakul is a Bajnai Gordon vezette szakértői kormány, várhatólag néhány hónapig működik majd csupán. Immár az MSZP és az SZDSZ is őszi előrehozott választásokkal számol, s az átmeneti kormány hivatalba léptetésére leginkább azért van szükségük, hogy időt nyerjenek, és valamelyest rendezni próbálják soraikat - írja a Figyelő legfrissebb száma.

Nem, nem, soha! – ez volt még egy hete a szabad demokraták álláspontja arról, elfogadnának-e olyan jelöltet miniszterelnöknek, aki a Gyurcsány-kormány tagja. „Bajnai, Kiss, Gráf szóba sem jöhet!” – szögezte le még múlt hétfőn egy, Fodor Gábor pártelnökhöz közelálló SZDSZ-es forrásunk. Mondta ezt annak ellenére, hogy szocialista képviselőktől származó információink szerint ekkor már létezett egy titkos paktum Kóka János volt SZDSZ-elnök, jelenlegi frakcióvezető, valamint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter között arról, hogy Kóka végső esetben Bajnait fogadtatja el a pártjával, illetve az MSZP-n is „őt próbálják átpréselni.”

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Szocialista bírálatok

Gyurcsány zsebében, amikor a kormányfői posztról lemondott, állítólag három név szerepelt: „A” tervként Glatz Ferencben vagy Surányi Györgyben, „B” tervként pedig Bajnai Gordonban gondolkodott. Miután a volt jegybankelnök nemet mondott, a történész-akadémikust pedig az SZDSZ utasította el, megkezdődött az az egyre szánalmasabbá váló miniszterelnökjelölt-kereső játék, amely a múlt héten alig néhány nap alatt gyakorlatilag lenullázta az MSZP és az SZDSZ renoméját. Ám az egymás után bedobott nevek között forrásaink szerint több olyan személyé is volt, akiket pusztán abból a célból „futtattak meg”, hogy a kötelező körök után végül eljussanak Bajnai Gordonhoz. Eleinte ugyanis az MSZP-frakció és maga az elnökség sem lelkesedett „Gyurcsány emberéért”. A minisztert szocialista képviselők hónapok óta támadják az uniós források felhasználása miatt: akadozik a gépezet, lassú a pályázatok elbírálása és kifizetése, s Bajnai a válság gazdaságra gyakorolt negatív hatásain sem tudott érdemben enyhíteni.

(További izgalmas részleteket a Figyelő legfrissebb számában olvashat Bajnai esélyeről.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik