Belföld

Számol a Fidesz: nem kellenek megszorítások

A Fidesz szerint a Bajnai Gordon által tervezett 600 milliárd forintos megtakarítást a kormány iránti bizalom helyreállításával csökkenő kamatokból és a korrupció visszaszorításából is elő lehetne teremteni, s így nem is lenne szükség megszorításokra.

Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője kedden Budapesten újságíróknak arról beszélt: ha egy új választás után hitelességet és bizalmat élvező kormány kerül az ország élére, akkor „mindjárt teremtődik 400 milliárd forintos mozgástér a költségvetésben, amit nem kell bizalmatlansági és hiteltelenségi felár miatt kifizetni”.

Az adósságszolgálat harmada

Az adósságszolgálat (mintegy 1200 milliárd forint idén) harmada párologna el Szíjjártó szerint, pusztán a befektetők Fidesz-kormány iránti bizalma miatt. A piac eddig viszont egyáltalán nem reagált a kormányválság híreire, az elemzők szerint a globális hangulat és a regionális folyamatok a meghatározók.

A szóvivő hozzátette: ha egy új kormány és egy új parlament a nemzetközi szervezetek elvárása szerint úgy módosítja a közbeszerzési törvényt, hogy a korrupciót ezáltal vissza lehessen szorítani, akkor további 150-200 milliárd forinttal több marad a költségvetésben. Mindezen túl, ha a bürokráciát az EU szintjére csökkentjük, akkor három év alatt mintegy 700 milliárd forintnyi kiadást lehet megtakarítani – vélekedett a politikus. Kijelentette: így nincs is szükség megszorításokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik