Belföld

Elfogynak a dolgozók az egészségügyből

Míg korábban a finanszírozhatóság tűnt az egészségügy hosszú távú meghatározó kérdésének, mostanra a létszámhiány okozhat ugyanekkora vagy még nagyobb problémát - írta keddi számában a Napi Gazdaság az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke által rendelt tájékoztatóban megállapításaira hivatkozva.

A munkaerőgondokat a demográfiai változások, a technológiai fejlődés, az igényekre nehézkesen reagáló lassú képzés, valamint a globális hiány miatti elszívó hatás okozza – tartalmazza a napilap cikke.

Az egészségügyben dolgozók létszámhelyzetéről szóló tájékoztató szerint arról nincs pontos adat, hogy valójában hányan helyezkednek el külföldön, a külföldi munkához igazolást kérők számában azonban tavaly érzékelhető volt a megugrás. Az elmúlt évben 2007-hez képest majdnem negyedével több volt a kérelmező – írta a lap.

A cikk kitért arra is, hogy a számok alapján a legrosszabb helyzet az általános ápolóknál lehet, ezen a területen a dolgozók száma az elmúlt öt évben mintegy 900 fővel csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik