Belföld

Veszíthet az MSZP Bajnaival

Bajnai Gordon miniszterelnöksége egyre valószínűbb, ezzel párhuzamosan csökken az esélye az előrehozott választásoknak. Szakértőnk szerint kérdéses, mennyire lesz stabil az új kormány. Ráadásul rizikós, hogy a szocialisták szavazói még nagyobb tömegekben pártolnak el az újabb megszorítások miatt.

A hétvégén az MSZP hivatalosan is bejelentette, hogy Bajnai Gordon gazdasági minisztert javasolják miniszterelnök-jelöltnek. Az SZDSZ – bár csütörtökön még úgy fogalmazott: vagy Bokros, vagy előrehozott választások – végül 7:4 arányban rábólintott a jelöltre.

A Fidesz közben továbbra is az előrehozott választásokat sürgeti, Orbán Viktor kijelentette: folyamatosan erre tesznek majd javaslatot. Az ellenzéki párt erre vonatkozó reményei azonban szertefoszlani látszanak, hiszen a Gyurcsány Ferenc által megadott kéthetes határidőn belül, úgy tűnik, sikerült megegyezni. Részleteket nem tudni, hogy a támogatásért cserébe mit kap az SZDSZ, ahogy azt sem, hogy hivatalosan is visszamennek-e a koalícióba. És az sem tisztázott, készek-e aláírni a sajtó által megszellőztetett nyilatkozatot, amellyel az új kormányfő bebiztosítaná támogatottságát.

A jelen állás szerint április 14-én, azaz a húsvét utáni keddi parlamenti ülésen az MSZP-frakció legalább 15 tagja konstruktív bizalmatlansági indítványt fog benyújtani Gyurcsány Ferenc ellen, a megnevezett új kormányfő pedig Bajnai Gordon lesz. Ha az MSZP 189 képviselője (mínusz pár kiszavazó), Gyenesei István és Császár Antal független képviselők, valamint az SZDSZ-frakció nagy része, de legalább 194 képviselő megszavazza a konstruktív bizalmatlanságit, akkor már április 14-én Bajnai Gordonnak fogják hívni Magyarország új miniszterelnökét.

Veszítenek népszerűségükből

Miután az SZDSZ is döntött támogatásáról, valószínűsíthető Bajnai Gordon kormányfősége. A baloldali pártok ezzel csökkentik az előrehozott választások esélyét, ami egyrészt politikai pozícióik 2010-ig való megőrzését, másrészt azonban további népszerűségvesztést is jelenthet számukra – hangsúlyozta az FN-nek a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Böszörményi Nagy Gerely szerint Bajnai Gordon majdani mozgásterét szűkítheti, hogy az MSZP és az SZDSZ soraiban egyaránt megosztottság alakult ki személye és programja körül. Amennyiben ezt nem sikerül felszámolni, a parlamenti többség megteremtése rendszeres problémát okozhat a megszorító intézkedések elfogadásakor.

Az MSZP bukhat inkább Bajnaival

„A következő egy évet az európai parlamenti, majd az országgyűlési kampány dominálja majd Magyarországon. Az MSZP és az SZDSZ célja egyaránt támogatottságuk növelése, hiszen jelenlegi népszerűtlenségük a szocialisták középpárttá zsugorodásának, illetve a liberálisok kiesésének kockázatát rejti” – mondta az elemző.

Böszörményi Nagy Gergely hozzátette: a két párt aligha növelheti támogatottságát egyazon stratégiával. Míg a Bajnai Gordon által tervezett megszorításokat az SZDSZ szavazóbázisa elfogadhatónak, sőt kívánatosnak értékelheti, addig ugyanezek az intézkedések újabb választókat fordíthatnak el az MSZP-től.

Még van esély az előre hozottra is

Az elmúlt hét is arra bizonyíték, hogy a politikai prognózisok készítése kapcsán nem érdemes semmit sem biztosnak nevezni. Jelenleg az jelenthető ki, hogy Bajnai Gordon az MSZP és az SZDSZ testületi döntése után miniszterelnök-jelölt lesz, és a két párt frakciója április közepén a parlamentben valószínűleg megszavazza azt, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal ő váltsa Gyurcsány Ferencet a kormányfői poszton – mondta lapunknak Juhász Attila.

A Political Capital kutatási igazgatója szerint az előrehozott választás esélye ezzel csökkent, de továbbra is van rá esély, hiszen arra Bajnai Gordon is utalt, hogy ha nem látja biztosítva a hatékony válságkezelés politikai feltételeit, azaz programjának parlamenti támogatását, akkor nem vállalja vagy később lemond.

Kétes stabilitás

A most felállni készülő kormány stabilitását Juhász Attila szerint több tényező is alááshatja. Először is az elmúlt hét megmutatta, hogy Gyurcsány távozásával nem szűntek meg konfliktusok sem a most újra pártelnökválasztás előtt álló az MSZP-n, sem az SZDSZ-en belül, sem a két párt között.

Másodsorban a Bajnai által a képviselőktől kért garancia is jelzi, hogy egy megszorító csomag szocialisták általi elfogadása kétséges, hiszen korábban az MSZP-frakció egyértelműen elutasította a szóban forgó intézkedéseket.

Harmadsorban a megszorító csomag növelni fogja a kormánnyal szembeni társadalmi ellenállást. Végül a Fidesz-KDNP első nyilatkozataiból kiderült, hogy Bajnai személyét kemény, imázsromboló politikai támadások fogják érni.

“Összességében egyelőre tehát a kormányoldal szempontjából annyi pozitívum állapítható meg, hogy lezárult az elmúlt egy hét bizonytalan időszaka és döntés született a kormányfő-jelölt személyét illetően, minden más még bizonytalan” – hangsúlyozta a kutatási igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik