Belföld

Az ügyvéd szerint Tasnádi nem maffiózó

Tagadta a Tasnádi Péterrel szembeni maffiavádat a vállalkozó ügyvédje a hétfői tárgyaláson, abban a büntetőperben, amelyben 16 bűncselekménnyel vádolják Tasnádit.

Tuza Péter szerint Tasnádi Péterhez is “járnak extrák”, ilyen a vád tengelye, a bűnszervezet kertében történő elkövetési mód. A bűnszervezet törvényi fogalmát ismertetve védőbeszédében az ügyvéd elmondta, annak lényege: az elkövetők célként tűzik ki és megállapodnak abban, hogy hosszabb időn keresztül súlyos bűncselekményeket követnek el. Tuza Péter szerint azonban sem Tasnádi Péter 2004. májusi szabadulása előtt, sem azután nem lehet erről beszélni. A bűncselekmények ad hoc jellegűek voltak, és a végrehajtói kör sem volt egységes – hangsúlyozta.

Az ügyvéd szerint mindennek azt kell eredményeznie, hogy a bíróság felmenti Tasnádi Pétert a bűnszervezetben történt elkövetés alól. A védő ezenkívül felhívta a figyelmet a vádlott elmeállapotával kapcsolatos vitás helyzetre. Tasnádi Péter elmeállapotának a vizsgálata egy perújítás során merült fel újból, a bíróság akkor azonban nem foglalt róla állást. Tuza Péter kérte, hogy a szakértői véleményeket tegyék e tárgyalás anyagává, mivel szerinte ennek döntő jelentősége lehet a büntetés kiszabása során. Az első két szakvélemény szerint a vállalkozó betegségben szenved, amelyet cáfolt a harmadik vélemény, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács is – az ügyvéd szerint az utóbbi két véleményben hibás elemek vannak.

Mivel Tuza Péter szerint egyértelműen nem bizonyított, hogy Tasnádi nincs a beszámítási képességét korlátozó állapotban, arra kérte a bíróságot, hogy ezt a büntetéskiszabásnál a javára értékelje. A védőbeszédek négy napon át tartanak a rendkívül sok bűncselekmény és a további 13 vádlott miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik