Belföld

Szanyi: Bajnai nem kér biankó csekket

Szanyi Tibor nem hiszi, hogy Bajnai Gordon biankó csekket kért a szocialistáktól. A képviselő szerint a miniszterelnök-jelölt megállapodásra törekszik, ami véleménye szerint korrekt, mert valóban szükség van egy ilyen egyezségre az MSZP-frakció és a kormány között.

A politikus közölte, hogy a gazdasági miniszter kormányfőnek való jelölése “technikai értelemben” mindenképpen megoldás. Hozzátette: “azt hiszem, hogy technikai megoldást kerestünk, a politikai stabilitás pedig ki fog derülni az előttünk álló európai uniós kampányból”. Megjegyezte, meglátása szerint Magyarországon nem politikai, hanem kormányzati válság volt, amit sikeresen megoldottak.

Arra a kérdésre, hogy miért tudna Bajnai Gordon végigvinni egy megszorító csomagot, ha ez Gyurcsány Ferencnek sem sikerült, azt mondta, véleménye szerint nem megszorító, hanem takarékossági csomagra van szükség, és a két fogalom nem ugyanaz. Közölte, hogy a négy-hatszázmilliárd forintos nagyságrendű összegek, amelyeket emlegetnek, takarékos gazdálkodással összehozhatók úgy, hogy az még mindig nem jelent megszorítást. Magyarázatként hozzátette, hogy az önkormányzati és az állami szféráról beszél, mert ott iszonyatosan nagy a pazarlás.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a gyed csökkentése, a 13. havi nyugdíj megszüntetése és a szociális kiadások megnyirbálása bírhatja-e egy baloldali párt támogatását, azt mondta, ezek húsz éve majdnem minden kormánynak programjai voltak, mert az ilyen ügyekben érezhetően nagy az igazságtalanság. Saját véleményét kifejtve hozzátette, biztos benne, ez nem egy “öncélú megszorító történet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik