Belföld

A megyei elnökök az MSZP-kongresszusról egyeztetnek

A hétvégi kongresszus előkészítésére gyűlnek össze hétfő este az MSZP megyei elnökei, a tanácskozáson részt vesz a párt és a frakció vezetése is. Egyes hírek szerint ők érték el, hogy Gyurcsány Ferenc lemondjon a pártelnöki posztjáról is, míg ők ezt tagadják.

Az MTI információi szerint nem változott a menetrend, a konstruktív bizalmatlansági indítványt jövő hét elején benyújtják a szocialisták. Az MSZP április 5-i kongresszusának, amely dönt a miniszterelnök-jelöltről és a pártelnökről, nincs még pontos napirendje, a kongresszust előkészítő bizottságot Lamperth Mónika elnökhelyettes, az ügyrendi bizottságot Mesterházy Attila vezeti.

A megyei elnökök azért fontosak ebben a folyamatban, mert a legtöbb helyen ők a küldöttcsoportok vezetői is, rendszeresen egyeztetnek, de nem alkotnak külön döntéshozó testületet. A megyei elnökök szombat óta kerültek az érdeklődés középpontjába, miután olyan hírek terjedtek el, ők érték el, hogy Gyurcsány Ferenc lemondjon a pártelnöki posztjáról is. Az elnökök ezt vasárnap este közös közleményben utasították vissza, hangsúlyozva, nem nyilvánítottak véleményt Gyurcsány Ferenc pártelnöki pozíciójáról.

Miután megtudták, hogy a pártelnök már lemondott, ők csak arról foglaltak állást, hogy az új pártelnök megválasztása az április 5-i kongresszuson legyen – áll a közleményükben. Ettől függetlenül a hétfői frakcióülésen több képviselő is a megyei elnököket hibáztatta a szombati események miatt.

Az MTI információi szerint a képviselőcsoport zárt ülésén az egyik megyei elnök egyenesen hazugságnak nevezte, hogy nekik lenne köszönhető Gyurcsány Ferenc távozása. A kormányfő ismertette a frakcióülésen: mikor szombat délután a megyei elnökökkel találkozott, ők már az elnökségben helyet foglaló megyei elnököktől tudtak az ő lemondásáról, s így csak az új pártelnök megválasztásának időpontját közölték vele, illetve azt, hogy ők javasolnának új vezetőt az MSZP élére.

A frakcióülésen több képviselő is kiállt Gyurcsány Ferenc pártelnöksége mellett. Érvként hangzott el többek között, hogy az európai parlamenti választás előtt nem kellene pártelnököt cserélni. Néhányan pedig arról beszéltek, hogy a tagság egy része még mindig Gyurcsányt szeretné pártelnöknek.

Volt, aki ironikusan úgy fogalmazott, hogy ami nem sikerült Orbánnak, az sikerült az MSZP-nek, mert a párt buktatta meg Gyurcsány Ferencet.

Többen utaltak arra, hogy a legfelsőbb döntéshozó testületnek, a kongresszusnak kell állást foglalnia Gyurcsány Ferenc távozásáról, hiszen ő a küldöttektől kapta a mandátumát.

Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP a hét második felében is tart frakcióülést a kormányfő-jelölésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik