Belföld

Már védik Bajnait

Elrendelte Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt személyi védelmét hétfőn Draskovics Tibor rendészetért felelős miniszter.

A védett személyek és kijelölt létesítmények védelméről szóló, 1996-os kormányrendelet értelmében két kormányülés között, a kormány döntéséig a rendészetért felelős miniszter írásos utasításban intézkedik az ideiglenes védelem biztosításáról.
A védelem kiterjed a védett személy életének, testi épségének megóvására, lakóhelyének állandó rendőri ellenőrzésére és programjainak biztosítására – közölte Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője.

A kormányrendelet szabályozza azt is, hogy a miniszterelnök tisztségének megszűnését követően egy évig még utóbiztosításra jogosult. Ez idő alatt a védelem kiterjed Gyurcsány Ferenc életének, testi épségének megóvására, valamint munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel vagy technikai eszközzel biztosított védelmére.

Az utóbiztosításra jogosultat hivatalos és magáncélra egyaránt hivatásos állományú gépjárművezető által vezetett hivatali személygépkocsi használata illeti meg. A gépjárműveket a védelmi feladatokhoz igazodóan a rendészetért felelős miniszter az országos rendőrfőkapitány útján biztosítja.

A védett személy lakásába felszerelt biztonságtechnikai eszközöket az utóbiztosításra való jogosultság megszűnésével egyidejűleg le kell szerelni. Ha a védelemben részesült személy arra igényt tart, és vállalja a fenntartással és az üzemeltetéssel járó költségeket, a vezetékes távközlési és biztonságtechnikai berendezések az amortizáció figyelembevételével meghatározott térítés ellenében átadhatók részére. Ennek a jogszabályi lehetőségnek Gyurcsány Ferenc esetében nincs jelentősége, mert a leköszönő kormányfő saját pénzén építtette ki a háza biztonsági védelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik