Belföld

Lendvai: tudtunk a 600 milliárdos kiadáscsökkentésről

Hatszázmilliárd forintos kiadáscsökkentés is szerepel Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt programjában - derült ki Lendvai Ildikónak, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjének szavaiból a képviselőcsoport ülése után.

A program részleteit ismerjük, arról vasárnap két és fél órás beszélgetést folytattunk – közölte az MSZP parlamenti frakcióvezető. Arra a kérdésre, meg tudja-e erősíteni, hogy a programban 600 milliárd forintos kiadáscsökkentés is szerepel, Lendvai Ildikó közölte, a kormányfőjelöltnek kell elmondani a programját, „de ha tételesen kérdezi, akkor ez az elem szerepelt a tegnapi megbeszélésen, ennek tudatában történt a szavazás”.
Utalt arra, hogy vasárnap 130 képviselő részvételével tartottak frakcióülést, ahol egy ellenszavazattal és négy tartózkodással fogadták el a Bajnai Gordon által ismertetett programot. A hétfő délelőtti szokásos frakcióülésen ezt a támogatást megerősítették, szavazás azonban nem volt – tette hozzá. A frakcióvezető elmondta, megkérték a munkacsoport-vezetőket arra, hogy beszéljenek azokkal, akik a vasárnap esti frakcióülésen nem vettek részt, és jelezzék, ha van valakinek fenntartása. „Ezt megkérdeztem ma a frakcióülés elején, kiderült, hogy nincsen” – fűzte hozzá.

Lendvai Ildikó beszámolt arról, a miniszterelnök-jelölttel úgy állapodtak meg, hogy mindkét frakcióból kérik a képviselők név szerinti támogatását a programhoz. Mint mondta, hagynak időt a képviselőknek a hallottak végiggondolására, de a hét második felében írásban is meg kell erősíteniük támogatásukat. A frakcióvezető szerint erre a támogatásra azért van szükség, mert a konstruktív bizalmatlansági indítvány parlamenti tárgyalásakor nem vitatják meg a kormányprogramot.

Az MSZP-frakció ülésén részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik