Belföld

Kivizsgálják a BKV tanácsadói szerződéseit

A BKV felügyelő bizottsága (fb) kezdeményezésére a közlekedési társaság belső vizsgálatot rendelt el hét céggel kötött tanácsadói szerződéseivel kapcsolatban - közölte az fb Fidesz által delegált tagja hétfőn.

A Dandy Trading, az Everest Capital, a Fazeno Bt., a Noguchi Kommunikációs Kft., az Expert Kft., a Force Motrice Zrt. és a V-Valeur Kft. tanácsadói szerződéseit vizsgálják, ezek ugyanis “gyanús szerződések” – mondta Vitézy Dávid. Hozzátette: nem tudni többek között azt, hogy miért ezeket a cégeket választották ki, vagy, hogy miért nem volt nyílt közbeszerezési eljárás. Vitézy Dávid korábban a Dandy és az Everest Capital jelentéseit vizsgálta, amelyek tartalma szerinte nem áll arányban a kifizetett pénzekkel.

Arról, hogy az ügyek eljutnak-e esetleg büntető feljelentésig, vagy egyéb szankció alkalmazásáig, a felügyelőbizottság fog dönteni a belső vizsgálat eredményének fényében – közölte. A felügyelőbizottság hétfői ülésén tárgyalta Kocsis István vezérigazgató beszámolóját a tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban, ezt a beszámolót az fb nem fogadta el – közölte Vitézy Dávid.

Korábban az MTI birtokába került egy összegzés, amely szerint a BKV az elmúlt félévben 27 tanácsadói szerződést kötött összességében 100 millió forintos nagyságrendben. A hat ügyvédi szerződés 15-36 ezer forintos óradíjról szól, de van olyan is, amely szerint a kft. alapításokban való közreműködésért 2,7 millió forintot fizetnek egy ügyvédi irodának. Kiemelkedik egy bt.-vel kötött üzleti tervezés-vezetésről szóló szerződés 14,4 millió forintja. A legnagyobb összegű szerződést a Dandy Trading Ltd.-vel 78,5 ezer euróra, azaz mintegy 24 millió forintra és az Everest Capital S.A. céggel kötötték 81,9 ezer euróra, azaz mintegy 25 millió forintra kötötték. Az előbbi a devizapiaci változások várható hatásait elemzi, az utóbbi a nemzetközi pénzügyi válság kapcsán a BKV hitelfelvételi lehetőségeit vizsgálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik