Belföld

Fájdalmat ígér Bajnai

Bajnai Gordon szerint a meghatározott feladattal, meghatározott időre megbízott kormányzat a legjobb megoldás Magyarország számára, mert a válság közepén nincs kampányra vesztegetni való idő. A miniszterelnök-jelölt szerint programja fájdalmas lesz, és minden magyar embert érinteni fog, de meglesz az eredménye.

„Azért vállaltam, mert mint minden honfitársam, én is szeretem a hazánkat. És most a hazánk a gazdasági válság veszélyének van kitéve” – hangsúlyozta hétfő reggeli parlamenti sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint Magyarországnak most nincs vesztegetni való ideje, nincsenek felesleges hónapjai arra, hogy az állam működtetésében gyökeres változtatásokat hozzanak létre.

„Több százezren figyelik aggódva a forint árfolyamát, tízezrek állása, megélhetése múlhat azon, hogy hogyan kezeljük ezt a válságot. Ezért késlekedés nélkül cselekedni kell. Minden vitával, kampánnyal eltékozolt hét ezrek állásába, megélhetésébe kerülhet. Kemény, de gyógyító hatású lépések megtételére van szükség” – emelte ki a gazdasági miniszter.

Bajnai azt ígérete, hogy ha megkapja a parlamenti többség támogatását, nem fog tétlenkedni, és nyíltan fog beszélni. „E program fájni fog, áldozatokkal, lemondással jár, érinteni fog minden magyar családot, minden magyar embert. De őszintén hiszek abban, hogy meglesz az eredménye. Ha e programot most következetesen és politikai vitáktól megvédve tudjuk végigcsinálni, új távlatokat is nyithatunk az ország számára. De ehhez azonnali és fájdalmas lépések kellenek. Őszintén kell beszélni, mint felnőtt a felnőttel” – fogalmazott Bajnai.

Hozzátette: ha nem tudunk azonnal gyökeresen változtatni, akkor Magyarország nem tudja elkerülni a nagyobb bajt. „Ehhez az kell, hogy a politikai bénultságot meghatározott feladattal meghatározott időszakra megbízott kormány váltsa fel. Ez nem a politikusok rövid távú érdekeit fogja szolgálni. Nehéz lesz támogatni, mert nehéz döntésekből fog állni” – mondta a miniszterelnök-jelölt.

Bajnai szerint a válságkezelő kormány és az ország érdekeit szolgáló lépések jobb megoldást jelentenek Magyarországnak, mint bármi más. „De csak addig, és csak addig, amíg megvan a parlament felelős többségének határozott és nyilvánvaló támogatása. Én partnere akarok lenni mindenkinek, akinek programja van a magyar gazdaság és Magyarország erősítésére” – emelte ki. Ezért Bajnai Gordon egyeztetni fog szakmai és politikai szervezetekkel, valamennyi parlamenti párttal.

csak 8 százalék tartja alkalmasnak

Majdnem minden második válaszadó Orbán Viktort szeretné kormányfőnek, míg a hétvégén kormányfőjelöltté emelt Bajnai Gordont csupán 8 százalékuk tartaná alkalmasnak – a Nézőpont Intézet hétvégén készült felmérése szerint. Beszédes, hogy a hétvégén megkérdezetteknek mindössze 6 százaléka tartja még Gyurcsány Ferencet alkalmas kormányfőnek.

A Nézőpont Intézet felméréséből az is kiderül, hogy háromból ketten előrehozott választást akarnak (64 százalék), s csupán a megkérdezettek ötöde (19 százalék) támogatja a miniszterelnök-cserét. Az új miniszterelnöknek és megválasztásának társadalmi támogatottsága tehát igen alacsony. Külön érdekesség, hogy az MSZP-szavazóknak az ötöde (21 százalék) is az előrehozott választások pártjára állt, s csak 37 százalékuk akarja a kormányfőváltást (decemberben még csupán 11 százalékuk óhajtotta Gyurcsány Ferenc bukását, míg 87 százalékuk maradása mellett voksolt).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik