Belföld

EP-választás: kezdődik a pártok regisztrálása

Már kérhetik nyilvántartásba vételüket az Országos Választási Bizottságnál (OVB) azok a pártok, amelyek listát kívánnak állítani a június 7-i európai parlamenti választáson.

Az Európai Parlament tagjainak választásán a Magyarországon bejegyzett pártok állíthatnak listát. A választáson indulni szándékozó pártot az OVB-nél kell bejelenteni egy formanyomtatványon, és ahhoz mellékelni kell a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásából – a választás kitűzését követően – kiállított kivonatot.

A pártok hétfőtől, március 30-tól kérhetik nyilvántartásba vételüket, amelyről az OVB a bejelentést követő három napon belül dönt. Ez ellen három napon belül lehet felülvizsgálatot kérni a Legfelsőbb Bíróságtól, amelynek szintén három nap áll a rendelkezésére a jogerős határozat meghozatalára.

A választáson csak azok a pártok állíthatnak listát, amelyeknek sikerült összegyűjteniük 20 ezer érvényes ajánlószelvényt. A több mint 8 millió választópolgárnak április 6-10. között kell megkapnia a választásról szóló értesítőt és az ajánlószelvényt. A pártoknak május 8-ig kell benyújtaniuk az érvényes ajánlószelvényeket az OVB-hez, és addig jelenthetik be a listákat. A listák 66 nevet tartalmazhatnak, ebből 22 kerül fel a szavazólapra, amely az egész országban egységes lesz.

Az Országos Választási Iroda internetes oldalán a választáson indulni szándékozó pártok megtalálhatják a nyilvántartásba vételhez és a listaállításhoz szükséges nyomtatványokat, amelyeket az idén először elektronikusan is kitölthetnek az oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik