Belföld

Beperli Kapolyit a Vértesi Erőmű

A Vértesi Erőmű kártérítés iránti keresetet nyújt be Kapolyi László cége, a System Consulting Zrt. ellen, miután a System az erőmű egy hónapja kelt felszólítása ellenére az általa okozott igen jelentős mértékű kárt nem fizette meg.

Az erőmű 12 milliárd forintra perli Kapolyi cégét, tudta meg az MTI két, az ügyet jól ismerő, megbízható forrásból. A Kapolyi Lászlóhoz kötődő System Consulting Zrt. 250 megawatt elektromos áram szállítására kötött megállapodást az erőművel, majd 2008. december 30-án írásban bejelentette, hogy “gazdasági ellehetetlenülés” miatt eláll a szerződéstől. A 12 milliárd forintos összeget a károsult áramkereskedők követelik a Vértesi Erőműtől.

A System Consultingnál az MTI megkeresésére korábban közölték: “az igazolt kár mértékéig teljesíteni kívánják kötelezettségeiket a VÉRT felé”.

Az erőmű tavaly Gálos Tibor, akkori vezérigazgató vezetésével 11 áramkereskedővel kötött szerződést villamos energia megvételére. A tulajdonos MVM tájékoztatása nélküli kötelezettségvállalás Kapolyi László biztatására jött létre, aki az erőművet is meg akarta vásárolni. A lekötött energiát Kapolyi cégének adták volna tovább.

A Magyar Villamos Művek január elején azonnali hatállyal menesztette Gálost, valamint a teljes igazgatóságot és kinevezte elnök-vezérigazgatónak Szabó Pál korábbi közlekedési és energiaügyi minisztert, aki nemzetközi jogászok bevonásával kezdett a helyzet rendezéséhez.

Az erőmű március 24-én bejelentette, hogy ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, mert felmerül azoknak a büntetőjogi felelőssége, akik 2008 végén az erőműnek jelentős kárt okozó áramvásárlási szerződéseket kötöttek.

A Vértesi Erőmű jegyzett tőkéje 10 milliárd forint, a társaság 2008-as üzleti terve 450 millió forint adózott nyereséggel számolt. A szénbányászatot nyáron egy hónapra leállítják, ezzel az intézkedéssel kétmilliárd forintot takarítanak meg. Az MTI információi szerint a társaság május 8-án tart közgyűlést, várhatóan ott derül ki, mekkora összeggel kell támogatni az MVM-nek az erőművet a működőképesség megőrzése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik