Belföld

Bajnai lesz a miniszterelnök

Az SZDSZ támogató döntései után Bajnai Gordon válthatja Gyurcsány Ferencet a kormányfői székben. A politikus hazaszeretetből lenne miniszterelnök, és kétéves, 300-500 milliárd forintos újabb megszorító csomagról szerződne az őt támogató frakciókkal.

Az SZDSZ-frakcióból Gusztos Péter, Velkey Gábor, Béki Gabriella és Gulyás József szavazott nemmel. Ezután megkérdezték őket, magukra nézve el tudják-e fogadni a többségi döntést. Gusztos igennel válaszolt, Velkey Gábor és Béki Gabriella azt mondták, megfontolják döntésüket, Gulyás József azonban nemmel válaszolt – értesült a távirati iroda hétfőn hajnalban.

Az ügyvivői testületből Csőzik László, Léderer András, Gulyás József, Béki Gabriella és Gusztos Péter szavazott nemmel. A szavazáson nem volt jelen Kuncze Gábor és Eörsi Mátyás, ők az előzetes információk alapján támogatják Bajnai Gordont.

Bajnai: a hazaszeretet vezérel

Bajnai Gordon az MSZP képviselőcsoportjának vasárnapi, zárt ülésen azt mondta: a hazaszeret a fő oka annak, hogy elvállalta a felkérést.

A gazdasági miniszterként dolgozó kormányfőjelölt kétéves programot vázolt fel, amelynek középpontjában a stabilizáció áll. A program célja, hogy megteremtse a befektetői bizalmat, visszaállítsa a nemzetközi pénzpiacok bizalmát, és ezáltal megakadályozza további munkahelyek megszűnését. A program 300-500 milliárd forintos újabb megszorítással számol.

Bajnai Gordon szeretné írásban rögzíteni az MSZP és az SZDSZ-es képviselők támogatását, vagyis egyfajta szerződést kötne velük, hogy támogatják a programját, hasonlóan ahhoz, ahogyan 1995-ben Bokros Lajos pénzügyminiszter megállapodott Horn Gyulával.

Ki is Bajnai Gordon?

A korábban cégvezetőként tevékenykedő Bajnai Gordon kormányzati posztot először 2006-ban vállalt, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője, a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett. 2007-ben Lamperth Mónikát váltotta az önkormányzati miniszteri poszton pártonkívüliként. Miután az SZDSZ kilépett a koalícióból, az újonnan alakult Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetését vette át. 1991-ben a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakán szerzett diplomát. 1995 és 2000 között a CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója, majd vezérigazgató-helyettese volt ugyanabban az időszakban, amikor a cég vezetője Simor András későbbi jegybankelnök volt. Itt közreműködött több nagy cég tőzsdére vitelében. 2000-2005-ben a Wallis Rt. vezérigazgatójaként működött. 2005 óta a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnöke, a Zwack Rt. felügyelő bizottságának tagja, a Corvinus Egyetem Gazdasági Tanácsának tagja.

Debreczeni József Az új miniszterelnök című könyvében Gyurcsány Ferencet Bajnai neve közös focizásokra, sörözésekre és hosszú esti beszélgetésekre emlékezteti az 1980-as évek végén. Közel áll a szocialistákhoz, de nem lépett be az MSZP-be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik