Belföld

Orbán: nem jelentene a gondot a Fidesz-kormány felállítása

A mostani helyzetben a Fidesz egy dolgot tud tenni: újra és újra a parlament feloszlatását kezdeményezi – jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz-szülinapon.

Amennyiben az SZDSZ hajlandó igent mondani a parlament feloszlatására, akkor megszűnik ez a jelenlegi állapot – közölte a pártelnök a Fidesz 21. születésnapi ünnepségére érkezőben.

“Nem tárgyalunk az SZDSZ-szel, mert az SZDSZ ezt visszautasítja” – fogalmazott Orbán Viktor. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy áprilisban sorra kerülhet-e a parlament feloszlatása, a Fidesz elnöke azt mondta, minden lehetséges és mindennek az ellenkezője is.

Orbán: nem jelentene a gondot a Fidesz-kormány felállítása 1

Az ellenzéki pártelnök szerint egy Fidesz-kormány felállítása ma nem jelentene gondot, hiszen minden posztra párton belül és azon kívül is több megfelelő súlyú szakember is van. Orbán Viktor véleménye szerint hosszabb távon anyagilag is mérhető károkat okoz a jelenlegi helyzet az országnak.

Úgy vélte, bármilyen jelölt neve merül fel a mostani helyzetben az gyenge kormányt eredményez. Egy erős kormány felállításának feltétele az előre hozott választás – mondta.

Orbán Viktor úgy vélte, hogy a baloldali párt és annak hol kívül, hol kormányon belüli szövetségese, az SZDSZ összeroppant a kormányzás súlya alatt, és ma a már nem tudnak kormányozni.

Az MSZP országos elnöksége – sajtóhírek szerint – szombati ülésén Bajnai Gordon miniszterelnöki-jelölését támogatja. Az SZDSZ vasárnap tanácskozott, hogy kialakítsa álláspontját, de a nem jutottak dűlőre, várhatóan a két párt tárgyalódelegációja is összeül, hogy egyeztessen a jelölésről.

A Fidesz és a KDNP március 23-án nyújtotta be országgyűlési határozati javaslatát, amelyben a parlament március 23-i hatállyal történő feloszlatását kezdeményezte, annak érdekében, hogy az előre hozott választás – a költségeket kímélendő – a június 7-i európai parlamenti választással egy időben megtartható legyen. A két párt pénteken új változatban nyújtotta be a javaslatot, miszerint az Országgyűlés a határozat elfogadásának napjával oszlatná fel magát.

Az új határozati javaslat benyújtásának egyik oka lehet, hogy már nem lehetne egy napon tartani a két választást, mivel legkésőbb 72 nappal a szavazás időpontja előtt kell kitűzni az országgyűlési választásokat, ez a határidő viszont csütörtökön lejárt.

A két ellenzéki párt javaslatát várhatóan április 14-én kezdi tárgyalni a Ház.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik