Belföld

Az MSZP már megvette a Bajnai-csomagot

Bajnai Gordon az MSZP hivatalos jelöltje - jelentette be Kiss Péter. A szocialistáknak már programbeszédet is tartott, amelyben felvázolta kétéves, 3-500 milliárdos megszorító programját.

Bajnai Gordon programbeszédet mondott az MSZP-frakció vasárnap esti ülésén, amelyet szimpátiaszavazás követett. Ezen a jelenlévők támogatták a kormányfői jelölését. A Bajnai Gordon személyéről és programjáról tartott szavazáson egy képviselő nemmel szavazott, négyen tartózkodtak – tudta meg az MTI. A szocialista frakció hétfő délelőtti ülésén a képviselőcsoport vezetése egyesével leül minden olyan frakciótaggal tárgyalni, akinél aggályok merülnek fel a kialakult helyzettel kapcsolatban.

A távirati iroda úgy tudja, hogy 50 képviselő vett részt az ülésen, ám ezt az MSZP frakcióvezető-helyettese cáfolta.Mesterházy Attila szerint több mint százhúsz képviselő vett részt az MSZP frakcióülésén, ahol szimpátiaszavazást tartottak Bajnai Gordon lehetséges kormányfőjelölt programjáról, azaz többen voltak jelen, mint egy nappal korábban. Az MSZP-frakció egyébként összesen 189 tagot számlál.

Bajnai Gordon a képviselőcsoport zárt ülésen arról beszélt, hogy a hazaszeret volt a fő oka annak, hogy elvállalta a felkérést. Szerinte azonnali válságkezelésre, egy válságkezelő kormányra van szükség és ilyen kabinetet is akar létrehozni. Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke az ülés után bejelentette, hogy Bajnai az MSZP hivatalos jelöltje.

A Bajnai-csomag két évre szól

Horváth Csaba az ülés után elmondta, hogy elsődleges tájékoztatást kaptak Bajnai Gordontól a gazdaságpolitikai elképzeléseiről. A szocialista főpolgármester-helyettes szerint, ha az SZDSZ-nél sikerül megállapodni azokban az alapelvekben, stratégiai irányokban, amelyek a pénzügyi stabilizációs program alapját képezik, akkor érdemes tovább folytatni az egyeztetést a részletekről.

Az MSZP vasárnapi frakcióüléséről távozóban azt mondta: a miniszterelnök-jelölt kétéves programot vázolt fel, amelynek középpontjában a stabilizáció van. Horváth Csaba a részletekről szólva beszámolt arról, a program célja, hogy megteremtse a befektetői bizalmat, visszaállítsa a nemzetközi pénzpiacok bizalmát, és ezáltal megakadályozza további munkahelyek megszűnését. A program nagyságrendjére vonatkozó találgatásokra azt válaszolta, ez 300 és 500 milliárd forint között van. Pontos összeget nem akart mondani.

(Bajnai Gordonról és az eddig felvetett nevekről részleteket itt olvashat!)

Az SZDSZ-hez is átment

A gazdasági és fejlesztési miniszter este átment az SZDSZ ügyvivői testülete és országgyűlési frakciója együttes ülésére.
A két testület tagjainak arról kell dönteniük, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét vagy az előrehozott választások kiírását támogatják-e.

Bajnai Gordon szeretné írásban rögzíteni az MSZP-s, és ha úgy alakul, az SZDSZ-es képviselők támogatását, vagyis egyfajta szerződést kötne velük, hogy támogatják a programját, hasonlóan ahhoz, ahogyan 1995-ben Bokros Lajos pénzügyminiszter megállapodott Horn Gyulával.

Demszky dönthet

Este nyolc óra után megkezdődött az SZDSZ ügyvivőinek és országgyűlési képviselőinek újabb, vasárnap már második egyeztetése a párt Gizella utcai székházában.

Több tévécsatorna is beszámolt az SZDSZ ügyvivői testületének délelőtti, ötórás üléséről. Az RTL Klub szerint Demszky Gábor is részt vesz az SZDSZ ügyvivői testülete és parlamenti frakciója vasárnap esti ülésén. A főpolgármester szavazata eldöntheti, hogy Bajnai mellett áll-e ki a párt.

Demszky Gábor főpolgármester arra kérdésre, hogy tudná-e támogatni Bajnai Gordon jelölését, közölte, hogy minden megoldást képes támogatni, ami jó Budapestnek. Közölte, hogy meghallgatják a minisztert.

“Alapvetően bízom benne, hogy meg fog születni a megoldás a megfelelő időben, a megfelelő személyről és a megfelelő programról” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy délután, amikor az SZDSZ nem jutott megállapodásra, az ő szavazatán múlott-e a döntés, azt felelte, hogy az nem valószínű. Megjegyezte, hogy véleménye szerint, ha este megszületik a döntés, az nem egy szavazaton fog múlni, mert az SZDSZ viszonylag egységesen foglal majd állást.

Az MTI szerint egyébként az SZDSZ elhúzódó megbeszélésre számít – erre utal legalább is, hogy több doboz pizzát szállítottak az ülésre.

Nincs ultimátum?

Az elterjedt hírre, mely szerint Bajnai Gordon ultimátumot adott, hogy éjfélig meg kell állapodni, Demszky kijelentette: nincs ultimátum. Kóka János frakcióvezető közölte, azt fogja javasolni a frakciótagoknak és ügyvivőknek, hogy hozzák meg döntésüket, mert a legrosszabb amit tehetnek az, hogy bizonytalanságban tartják a piacokat és a választóikat.

Az SZDSZ ügyvivői testülete arról tárgyalt délelőtt, hogy támogassák-e Bajnai Gordon kormányfői jelölését, vagy az előre hozott választások mellett álljanak ki. A Tények szerint annyira megosztottak voltak az SZDSZ-es politikusok ebben a kérdésben, hogy végül szavazás sem volt.

A hírműsor szerint Kóka János frakcióvezető támogatja Bajnai Gordon jelölését, ugyancsak ezen a véleményen van Eörsi Mátyás és Sándor Klára is. Fodor Gábor, Léderer András, Gulyás József, Gusztos Péter viszont az előre hozott választásokat támogatja.

nem is buktatták meg gyurcsányt?

“Több sajtóorgánum – általuk meg nem jelölt források alapján – arról adott hírt, hogy szombati informális ülésükön az MSZP megyei pártelnökei mondatták le Gyurcsány Ferencet pártelnöki tisztségéről. Ezzel szemben a megyei elnökök nem foglaltak állást Gyurcsány Ferenc pártelnöki pozíciójáról. Tudomásul véve azonban, hogy – az ülésen elhangzott tájékoztatás szerint – a pártelnök az ülés időpontjáig már lemondott, arról foglaltak állást, hogy az új pártelnök megválasztására az április 5-i kongresszuson kerüljön sor” – áll az MSZP megyei elnökeinek közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik