Belföld

Bajnairól egyeztet az SZDSZ

Megkezdődött az SZDSZ ügyvivő testületének és frakciójának közös megbeszélése a párt Gizella utcai székházában.

A szabad demokrata politikusok a Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kormányfői jelölése nyomán kialakult helyzetet elemzik.

Fodor Gábor pártelnök arra a kérdésre, hogy van-e esélye arra, hogy Bajnai Gordont támogatni tudják csak annyit mondott: “összegyűlünk, megbeszélünk minden kérdést, és el fogjuk dönteni”. Bajnai Gordon egyelőre nem kíván nyilatkozni.

Nincs még kitűzött időpontja, de várhatóan a nap folyamán az MSZP és az SZDSZ egyeztet az új kormányfő személyéről, az MSZP késő délután frakcióülést tart. Az SZDSZ vezetői szombat este már tartottak egy informális megbeszélést a miniszterelnök jelölése kapcsán kialakult helyzetről.

AZ MSZP országos elnökségnek szombati egész napos ülésének elején még Bokros Lajos, a Horn-kormány volt pénzügyminisztere, az MDF európai parlamenti listavezetője volt a kormányfőjelölt.

Sajtóhírek szerint az SZDSZ által javasolt Bokros jelölése hamar lekerült a napirendről – a közgazdász be is jelentette, hogy nem vállalja – , délután Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter neve került a figyelem középpontjába, aki személyesen is megjelent az egyeztetésen, bár nem tagja az MSZP vezető testületeinek, sőt a pártnak sem.

Szombat délután az MSZP elnöksége a megyei elnökökkel kibővített konzultációt tartott, ahol Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki posztról történő távozásának egy héttel azelőtti bejelentése után a pártelnöki posztról is lemondott.
Gyurcsány Ferencet egy hete választották újra az MSZP elnökének.

A szombat esti szocialista frakcióülésen az MTI információi szerint három lehetséges jelöltről egyeztettek: Szekeres Imréről és Kiss Péterről, mint a pártelnöki poszt várományosáról, és Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltről.

Az Index szombat esti értesülései szerint tegnap többségben voltak azok az SZDSZ-es ügyvivők, akik nem akarják megszavazni Bajnait. Így viszont egyre nagyobb az esély a az előrehozott választásokra..

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik