Belföld

Veres: nem feltétlenül közgazdász lesz a jelölt

Olyan ismert személyt javasol miniszterelnök-jelöltnek Veres János pénzügyminiszter, aki szakmailag elismert - de nem feltétlenül közgazdász -, és akinek van esélye arra, hogy szélesebb körű támogatottságot szerezzen.

Veres János péntek reggel a Magyar televízió Nap-kelte című műsorában megerősítette: az MSZP pénteki elnökségi ülésén több új miniszterelnök-jelöltről is tárgyalnak a korábban megnevezett Glatz Ferenc és Vértes András mellett. A miniszter konkrét személyt nem nevezett meg.

Mindenre van javaslatuk

Veres János kérdésre válaszolva ismét az előrehozott választások ellen érvelt. Megerősítette azt is, hogy az érvényes prognózisánál kedvezőtlenebb makrogazdasági helyzetre is van a Pénzügyminisztériumnak javaslata, amelyről a következő kormánynak kell döntenie. A prognózist az Európai Bizottság frissített előrejelzése alapján dolgozzák át, várhatóan két hét múlva.

Hozzátette: az új miniszterelnöknek kell döntenie arról is, hogy a javaslatok közül mit épít be programjába, amelyet aztán a parlamenti többséggel el kell tudni fogadtatnia.

Illúzió a pártoktól független kabinet

Veres János azt mondta: nem tud olyan összetételű kormányt elképzelni, amelyben a tagok teljesen függetlenek a szocialista párttól, frakciótól. Illuzórikusnak nevezte a pártoktól független kabinetről szóló elképzeléseket.

“Minden kormány szükségképpen politikusokat is magában foglal” – hangsúlyozta. A mai kormányban is vannak párthoz kötődő politikusok is a párthoz nem kötődő szakértők mellett, és Veres János szerint ezt a “mixet” fenn kell tartani.
A miniszter kifejtette, nem lát esélyt arra, hogy olyan kormány jöjjön létre, amelyben az MSZP nem képviselteti magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik