Belföld

A liberális Matolcsy a neoliberális kalandról

Magyarország az elmúlt évek neoliberális és államszocialista kalandjának árát fizeti Matolcsy szerint. Ugyanakkor a Matolcsy által is szerkesztett tanulmány maga is a gazdasági liberalizmus egyik kemény változatát képviseli.

A politikus szerint a neoliberális közgazdasági elmélet megbukott, és az utóbbi időszak legnagyobb válságába sodorta a világgazdaságot. Úgy vélte ugyanakkor, hogy Magyarországon nem csupán a “neoliberális kaland” árát fizetjük meg, itt “két árcédula libeg”: a második az “államszocialista kalandé”, amely különösen súlyossá teszi a válságot – hangsúlyozta Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa Jövőkép címmel megjelent könyvének pénteki bemutatóján, adta hírül az MTI.

Az Orbán-kormány volt gazdasági miniszterének A Jövőkép: Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság Magyarország címmel jelent meg könyve, amelyet Cséfalvay Zoltánnal együtt szerkesztett. Matolcsy György hangsúlyozta: ez az új jövőkép, ezt akarják felajánlani, a jövő, remélhetőleg a közeljövő magyar nemzeti kormányzása számára – írja tudósításában a távirati iroda.

Az FN beszámolt már korábban a Matolcsy által is szerkesztett, Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság Magyarországon című vitairatról.

A tanulmány akkori állapotában a legmesszebbmenőkig liberális ideológiai alapvetés volt. A tanulmány gondolatisága, filozófiája, a FigyelőNet felvetésétől eltérően, nem Hayekkel, hanem – ha minden áron gondolati rokonságot kell kell keresni – az ordoliberalizmussal rokonítható – mondta korábban az FN-nek Cséfalvay Zoltán, a tanulmány egyik szerkesztője, a Fidesz 2005-2006-os Gazdasági Konzultációjának szóvivője

A Walter Eucken nevéhez köthető gazdaságfilozófia szerint az államra nagyon is szükség van, sokkal több szerepkörben, mint a klasszikus liberális elvek szerint. Az államnak őrködnie kell a szerződések tisztasága fölött, meg kell akadályoznia a monopóliumok létrejöttét, biztosítania kell a gazdaság működésének kereteit, viszont egyáltalán nem feladata a javakat újraosztania – mondta az FN-nek Cséfalvay.

(Forrás: MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik