Belföld

Hangfelvétel a halálos börtönverésről

Hangfelvétel került elő a börtönben meghalt rab bántalmazásában kapcsolatban. Az ügy a rab halálán túl eddig a kaposvári börtön parancsnokának állásába, és - Szabó Máté gyanúja szerint - az állampolgári jogok biztosának Nissan Micrájának épségébe került.

Csütörtök délután leváltotta posztjáról Berta Sándort, a kaposvári börtön parancsnokát az Országos Büntetésvégrehajtási Parancsnok – írta a KaposPont.

Elérhető a hangfelvétel

Az MTI érdeklődésére az országos parancsnokság úgy nyilatkozott: Kökényesi Antal a kaposvári fogvatartott bántalmazásával kapcsolatos, a sajtóban megjelent új információk alapján döntött így.

A KaposPont oldalán meghallgatható a hangfelvétel is. A felvétel szerint a később meghalt férfi idegesítette az őröket: kanállal, seprűvel kaparta az ajtót. Nem értette, hogy miért tartják fogva. A felvételen a felettese faggatja az egyik őrt a történtekről – olvasható a portálon.

Gyanús volt a biztosnak

A BVOP közleménye szerint a somogyi intézet zavartalan működésének biztosítása érdekében a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát, Balázs Pétert bízta meg az országos parancsnok, egyúttal intézkedett az ő helyettesítéséről is.
Az ügyészség egyelőre vizsgálja a hangfelvételt.

A börtönben meghalt férfi ügye korábban gyanús volt Szabó Máténak, az állampolgári jogok biztosának is, ezért vizsgálatot indított. A biztos a TV2 Mokka műsorában később utalt arra, hogy a büntetésvégrehajtás bosszút állt rajta: személyszállító autójuk “véletlenül” beleszaladt vadonatúj kocsijába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik