Belföld

Újabb három nevet vár az SZDSZ

Az SZDSZ sajnálattal vette tudomásul, hogy Surányi György nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget – jelentette ki Fodor Gábor. A liberálisok újabb három nevet várnak az MSZP-től, amelyekről péntek délelőtt egyeztetnek majd.

Az SZDSZ szerint a volt jegybankelnök döntésében szerepet játszottak mindazok, akik lehetetlenné tették számára a feladat elvállalását. Azokra a politikai erőkre gondol, amelyeknek megvolt a lehetőségük arra, hogy Surányi György mellé álljanak, és támogassák az ország érdekét szolgáló megoldást. Az elmúlt időszakban több támadás is érte a jelöltet, de ezek olyan alantasak, hogy ő nem akar foglalkozni velük – mondta Fodor Gábor.

A politikus kijelentette, annak ellenére, hogy jelenleg nincs miniszterelnök-jelölt, „mennek tovább”. A liberálisok azt gondolják, az országnak érdeke, hogy amíg esélyt látnak egy cselekvőképes kormány felállítására, addig meg kell adni ezt az esélyt. „Abban állapodtunk meg a szocialista párttal, hogy (…) ki fogja egészíteni ezt a listát három főre, holnap délelőtt erről a három főről fogunk tárgyalást folytatni, nyilván a szocialista párt meg fogja fogalmazni a javaslatait” – mondta Fodor Gábor.

Még mindig lehet megfelelő jelöltet találni, mert korábban vállaltak egy határidőt, s erre a szocialisták elő is álltak három névvel, amelyek közül az SZDSZ egyet támogatni tudott. Arra nem akart válaszolni, hogy Surányi György pontosan milyen okok miatt nem vállalta a jelöltséget, mert – mint mondta – ezt a volt jegybankelnöktől kellene megkérdezni. Azt is elmondta, hogy a sajtóban több név is felmerült, de a két delegáció nem ezekről, hanem a hivatalosan megjelöltekről tárgyalt.

Arra a felvetésre, nem tartja-e rendkívülinek, hogy nem sikerült olyan jelöltet találni, aki vállalná is a jelöltséget, azt mondta, hogy „ez a világ nagyjából minden tájékán így szokott lenni”. Emlékeztetett arra, hogy a választásokat követően Magyarországon is találgatni szokott a sajtó arról, hogy kik lesznek az új kormány tagjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik