Belföld

Négypontos csomag várja az új kormányt

Négypontos intézkedéstervet készítettek a következő kabinetnek, amely ötszázalékos recesszióval számol, valamint még egyszer ennyi kiadáscsökkentéssel és strukturális reformokkal - írta a Népszabadság.

MSZP-elnökségi források szerint elképzelhető, hogy amennyiben a tárgyalások az SZDSZ-szel nem vezetnek eredményre, a szocialisták a szabad demokraták nélkül is készek “nekivágni” a bizalmatlansági indítványnak. Miután ugyanis a költségvetés végszavazásánál kiderült, hogy az MSZP a függetlenekkel is képes (törékeny) többséget szerezni, Glatz Ferenc jelölését például megkísérelnék a liberálisok nélkül is keresztülvinni.

A napilap cikke szerint a kormány műhelyeiben dolgoznak azon a csomagon, amelyet a következő kabinet számára hagynak hátra. A Népszabadság úgy tudja, hogy ebben 3-3,5 százalékos visszaesés helyett immár 5 százalékos recessziót becsülnek. A takarékosság első körben az államigazgatást érintheti. Nagy a valószínűsége például annak, hogy bevezetik a közigazgatásban is a négynapos munkahetet – pontosabban ezt ajánlják a következő kormányzatnak.

A négypontos csomagban kiemelt helyen szerepel az országkockázat csökkentése a devizahitelek forintra váltásával. Az országkockázat csökkentéséhez járulhat hozzá az államadósság csökkentése is. A csomag harmadik oszlopa a gazdaságélénkítő lépéseket tartalmazó intézkedéshalmaz: ebben az szerepel, hogy a fejlesztések, uniós programok megvalósításába minél több hazai céget vonjanak be. A negyedik pont a strukturális lehetőségeket nyitja tágabbra. A nyugdíj-, az adó-, a járulékrendszer átalakításának megkezdése után a felsőoktatási és az egészségügyi rendszer változtatásáról sem szabadna megfeledkezni – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik