Belföld

Gyurcsány már a P betűnél tart

Patai Mihály az a lehetséges új miniszterelnök-jelölt, akiről tárgyalhat az MSZP és az SZDSZ azt követően, hogy kiderült: Surányi György nem vállalja a jelölést.

Nem tudni, hogy befolyásolja-e a tőzsdeelnök hivatalos jelöltté válását az, hogy idő előtt kiszivárgott a neve – hívták fel a figyelmet az egyeztetés folyamatát jól ismerő szakértők.

A Surányi György bejelentése nyomán kialakult helyzetben új névre volt szükség, mivel az MSZP elnökségének kedden bejelentett listájáról – Glatz Ferenc, Surányi György, Vértes András – csak a korábbi jegybankelnök volt elfogadható az SZDSZ-nek. Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő az MSZP és az SZDSZ csütörtök kora délutáni egyeztetése előtt annyit mondott: „meg kell nézni, hogy vannak-e más, ilyen kaliberű megoldások”. Bármibe természetesen nem tudunk belemenni, de amíg lehet, folytatjuk az egyeztetést – tette hozzá akkor Horn Gábor.

Patai Mihály 2008 decembere óta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke, 2006 óta pedig az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. Korábban a Magyar Telekom igazgatósági tagja és a A Siemens magyarországi leányvállalatának felügyelő bizottsági tagja is volt. 1978-ban KGST-ösztöndíjjal volt Moszkvában.

patairól

A minden reggelét futással kezdő Patait ugyanis kollégái „iszonyúan fegyelmezettnek”, és egyben zárkózottnak minősítették, aki nem volt a felesleges beszéd híve: „mindig rövid, tömör, átütő utasításokat adott, soha nem a gondolatait osztotta meg, hanem a gondolatmenetének az eredményét.” Utolsó üzenetében ráadásul ugyanezt kérte a beosztottjaitól, mint írta, „ezt a döntésemet ugyanolyan fegyelemmel támogassák”, mint a korábbiakat. „Olyan volt, mint egy hadvezér” – jegyzik meg róla munkatársai. Mint ezt több interjújában saját maga is bevallotta – nem tartotta magát biztosítási szakembernek, inkább menedzsernek, akinek feladata a csapat munkájának megszervezése, irányítása, a döntések meghozatala. „Bújta a történelmet, a hadvezér-életrajzokat, a menedzsmentkönyveket, és a döntések után próbáltuk kitalálni, hogy most éppen kinek a könyvét olvassa és hol tart” – viccelődik egyik volt munkatársa, aki szerint „lehetett vele vitatkozni, sőt igényelte is, de a döntéseket aztán ő hozta meg, ráadásul nagyon gyorsan. A döntések után viszont konzekvens és kiszámítható volt.” (Manager Magazin)

Pénteken reggel előbb az MSZP elnöksége, majd a szabad demokraták ügyvivői testülete, azután pedig a szocialista frakció is ülésezik – tudta meg az MTI.

Patai Mihály 1953. június 21-én született, 1976-ban végzett a Közgazdaságtudományi Egyetemen, Budapesten. 1976-1977 a Magyar Nemzeti Banknál hitel-előadó, 1978-1988 között a Pénzügyminisztériumban dolgozott tudományos kutatóként, majd a Nemzetközi Pénzügyek főosztályának helyettes vezetőjeként.

1988-1993 a Világbank ügyvezetı igazgatójának asszisztense Washingtonban, 1993-1995 a Kereskedelmi Bank Rt. ügyvezető igazgatója. 1996-2006 Allianz Hungária Biztosító Rt., elnök-vezérigazgatója, majd 2006-tól az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, 2008-tól a BÉT igazgatóságának elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik