Belföld

Cáfol az új kormányfőjelölt

Nem igazak a Patai Mihály kormányfőjelöltségéről szóló hírek. Az MSZP és az SZDSZ pénteken folytatja a tárgyalásokat, de állítólag már rég megvan az igazi jelölt.

„A kollégái érdeklődésére (Patai Mihály) csak annyit reagált, hogy a hír nem igaz” – közölte Bodó Teodóra, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) sajtófőnöke. Patai Mihály volt az a lehetséges új miniszterelnök-jelölt, akiről tárgyalhatott volna az MSZP és az SZDSZ azt követően, hogy kiderült: Surányi György nem vállalja a jelölést – értesült korábban az MTI. A távirati iroda úgy tudja: a szakember azért mondott nemet, mert neve a hivatalos bejelentés előtt kiszivárgott.

„Minden csak etetés, szálljanak a nevek” jelentette ki a kormányfőhöz közel álló egyik politikus a nol.hu-nak. Egy komoly jelölt van, vele nem hivatalosan ugyan, de már egyeztettek. Most mindenkinek az az érdeke, hogy ez a név idő előtt ne kerüljön nyilvánosságra, hogy ne cincálhassa szét a sajtó, a politika. Egyébként közgazdász és szakember, vezetői tapasztalattal – idézi a politikust a Népszabadság Online.

(MTI)

(MTI)


Pénteken tárgyalnak

Az MSZP és az SZDSZ félórás egyeztetést tartott csütörtökön, miután az SZDSZ által egyedül támogatott Surányi György kijelentette, nem vállalja a jelöltséget. A megbeszélés előtt Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő annyit mondott: „meg kell nézni, hogy vannak-e más, ilyen kaliberű megoldások”. Bármibe természetesen nem tudunk belemenni, de amíg lehet, folytatjuk az egyeztetést – tette hozzá akkor Horn Gábor.

Fodor Gábor a találkozó után kijelentette, annak ellenére, hogy jelenleg nincs miniszterelnök-jelölt, „mennek tovább”. „Abban állapodtunk meg a szocialista párttal, hogy (…) ki fogja egészíteni ezt a listát három főre, holnap délelőtt erről a három főről fogunk tárgyalást folytatni, nyilván a szocialista párt meg fogja fogalmazni a javaslatait” – mondta az SZDSZ elnöke.

Szánalmas színjáték?

Az MTI információi szerint az új személy Gyurcsány Ferenc javaslata, aki az elmúlt napok egyeztetésein elhangzottakat is figyelembe véve próbálja meg feloldani a kialakult helyzetet. Ezután a sajtóban megindult a találgatás a következő jelöltről, így került szóba Patai Mihály neve is.

A Fidesz szánalmas színjátéknak, valamint felelőtlennek és tisztességtelennek tartja, amit az MSZP és az SZDSZ csinál – jelentette ki Szijjártó Péter. Az ellenzéki pártnál egy 2006-os kongresszus döntései vannak érvényben, e szerint a Fidesz miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktor, kormányfőhelyettes-jelöltje pedig Mikola István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik