Belföld

Az SZDSZ-en már nem múlik

A liberálisok a három jelölt közül csak Surányit támogatják, e mellett elismerik, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltre tett javaslata felelős és megfontolt - ismertette az SZDSZ ügyvivői testületének álláspontját Fodor Gábor.

A szabad demokraták elnöke sajtótájékoztatóján közölte, hogy az SZDSZ a három jelölt közül Surányi Györgyöt tudja támogatni. A liberálisok szerint olyan jelöltre van szükség, akinek a személye a hazai piacoknak és a magyar társadalomnak egyértelműen azt üzeni, hogy egy reformok mellett elkötelezett kormányfő és kormánya próbálja megoldani mind a gazdasági, mind a társadalmi válságot.

A miniszterelnök személyének a nemzetközi pénzvilág számára is garanciának kell lennie arra, hogy képes lesz kezelni a kialakult válságot. Surányi György személyét ilyennek tartják – jelentette ki.

Fodor Gábor nem akarta kommentálni Surányi Györgynek azt a kijelentését, hogy csak akkor vállalja el a miniszterelnök-jelöltséget, ha minden párt támogatja. Arra a kérdésre, hogy ha Surányi György nem válaszol vagy nem fogadja el a jelölést csütörtökig, akkor az SZDSZ ragaszkodik-e még az önmaga által szabott határidőhöz, Fodor Gábor azt mondta: világossá akarja tenni, hogy már van jelölt. Az MSZP megnevezett három miniszterelnök-jelöltet, akik közül az egyik a szabad demokraták számára is elfogadható, így tehát – folytatta – a kívánt határidőig már “ha úgy tetszik, van javaslat”.

Fodor Gábor leszögezte azt is, hogy a szocialistáknak kell jelöltet állítaniuk. A szocialisták másik két jelöltjének személyével kapcsolatban nem kívánt semmilyen állásfoglalást tenni. Sólyom László előre hozott választásokra vonatkozó szerdai kijelentéseire Fodor Gábor úgy reagált, hogy a köztársasági elnök véleményét tiszteletben tartják, de a szabad demokraták másképpen gondolkoznak a kialakult helyzetről.

Úgy fogalmazott, az államfő néhány nappal korábban világossá tette, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány olyan intézmény, amely megfelel az alkotmány szellemének és betűjének is.

Magyarországnak az az érdeke, hogy minél gyorsabban cselekvőképes kormánya legyen – hangsúlyozta, hozzátéve: amíg az SZDSZ esélyt lát arra, hogy egy, a bizalmat visszaszerezni képes, válságkezelő kormány jöjjön létre, addig támogatja ezt a felvetést. Véleménye szerint csakis akkor kell az előre hozott választásokról beszélni, ha nem tud felállni egy ilyen kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik