Belföld

Sólyom az előrehozott választás mellett

Csak egy előrehozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány állhasson fel - mondta Sólyom László. Az államfő szerint az MSZP rövid távú és kevéssé demokratikus megoldást kínál. Lendvai Ildikó a szocialisták részéről pártpolitikai állásfoglalásnak tekinti az államfő kijelentését.

Csak egy ilyen kormánynak lenne elég háttere ahhoz, hogy hosszú távú, többéves programot megvalósíthasson, és így ki tudja vezetni az országot a válságból – jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Televíziónak adott interjújában szerdán..

A konstruktív bizalmatlansági indítvány olyan eszköz, mely alkotmányosan ebben a helyzetben nem kifogásolható, azonban tudni kell, hogy kizárólag egy személyi döntésről szól, egy régi miniszterelnök helyett új miniszterelnököt választanak meg, az új kormány programját pedig nem kell sem bemutatni, sem megvitatni – mondta. Ez a jelenlegi kísérlet kifejezetten átmeneti és rövid távú válságkezelést céloz meg – mondta. Hozzátette: “Ez az az eszköz, az összes lehetséges technika közül, mely a legkevésbé demokratikus.”

Mint hangsúlyozta, egy előrehozott választáson a pártoknak meg kell küzdeniük a bizalomért, és csak akkor fogják helyreállítani a hitelességet, ha valóban olyan kampány lesz, melyben reális programok hangzanak el, és amely nem hiteget senkit.

Véleménye szerint jelenleg a kormányoldalon olyan megoldási kísérlet folyik, mely bevallottan rövid távú, átmeneti hatású, és a jövendő kormányprogram tartalmáról sem lehet semmit tudni.
Magyarországot a gazdasági válságon kívül egy nagyon súlyos bizalmi, hitelességi válság is sújtja – emelte ki Sólyom László. Maga a miniszterelnök azért jelentette be a távozási szándékát, mert a szavahihetősége súlyosan sérült – mondta.

A távozási szándék bejelentése olyan lépés volt, mely megnyitotta az utat a változások előtt, azonban az, amely készülőben van, szerinte nem kielégítő. Véleménye szerint a mostani kísérlet egy évvel késleltetheti a helyzet rendezését.

Sólyom László arról is beszélt, kötelessége szólni akkor, ha a miniszterelnök olyan kijelentést tesz, miszerint az ügyészség és a bíróság egyes esetekben egy ellenzéki párt sugallmazása szerint működik. Ez súlyosan veszélyezteti az államszervezet demokratikus működésébe helyezett bizalmat – tette hozzá.

A köztársasági elnöknek a szavazófülkében kell kifejeznie pártszimpátiáit, és nem közjogi méltóságként tett nyilatkozataiban – így reagált Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője arra, hogy a köztársasági elnök az előrehozott választásokat tartja a legjobb megoldásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik