Belföld

Lemondott az MSZP-s Orbán István

A néhány napja szabadlábra helyezett és az edzőtábor igazgatójaként sikkasztással gyanúsított Orbán István (MSZP) lemondott képviselői mandátumáról a tatai önkormányzat szerdai ülésén.

Orbán István az önkormányzat ülésén felolvasott lemondó nyilatkozatában ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban, közölte, hogy az előzetes letartóztatása óta összegyűlt képviselői tiszteletdíját a tatai sport támogatására ajánlja fel, majd távozott a városházáról. Orbán István a tatai edzőtábor igazgatója és az MSZP Komárom-Esztergom megyei alelnöke volt, 2008 szeptemberében nagy értékű hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt vették őrizetbe.

A Komárom-Esztergom Megyei főügyészség korábbi tájékoztatása szerint a tatai edzőtábor volt vezetője a létesítményben felállított szobor kivitelezőitől jogosulatlanul kért pénzt, a megbízásért cserében ingyen klímaszerelést kért épülő házába, valamint számos alkalommal ingyen vitt el a létesítményből élelmiszereket, kertészeti anyagokat.

Az ügyben Dala Tamást, a Nemzeti Utánpótlásnevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) megbízott vezetőjét sikkasztásban bűnsegéd vétségével gyanúsítják, mivel ismerőseivel többször ingyen vette igénybe az edzőtábor szállodai szolgáltatásait, valamint 2006 és 2008 között többször a tábor dolgozói mentek Dalához kertészkedni az edzőtábor berendezéseivel.
Az ügyészség szerint az Orbán István által elkövetett cselekmények hűtlen kezelés, üzletszerűen elkövetett csalás, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettének megállapítására alkalmasak, a kárt pedig milliós nagyságrendűre becsülik.

Miután Orbán István listán jutott be a tatai képviselő-testületbe ezért a helyi MSZP-SZDSZ frakció joga, hogy 30 napon belül jelöljön valakit a megüresedett posztra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik