Belföld

Ki jön Gyurcsány után?

Hamarosan talán kiderül, ki lesz az, akinek a nevét reménykedve, avagy inkább szitokszóként morzsolják az új kormány intézkedései által hátrányosan érintett polgárok. A személynél azonban sokkal fontosabb a program, amelyre fölhatalmazást kap majd a jövendő kormányfő.

A legnagyobb esélye – a kis pártok korábbi nyilatkozatai alapján – egy szakértői kormánynak van, amelynek a feje egy reformközgazdász lehetne. Külföldi példák azt mutatják, hogy válság idején a jegybank elnökére hárul e megtisztelő, de általában nem túl népszerű feladat.

a parlament föloszlatása

A Fidesz nem tárgyal az új kormányról, hanem inkább előrehozott választásokat tartana. Ebben az esetben az új miniszterelnököt jó eséllyel Orbán Viktornak hívnák. Politikai elemzők kizártnak tartják ezt a forgatókönyvet, ugyanis aligha megy át a parlamenten a javaslat, az MSZP nem akarja, az SZDSZ-nek meg nem érdeke a föloszlatást megszavazni.

Út nyílhatna tehát Simor András előtt, ám Simor kapcsolata az utóbbi időben megromlott Gyurcsánnyal. Legalábbis olyan külsődleges jegyek engednek erre következtetni, mint az MSZP-közeli Népszavában megjelent, Simort ért támadás, illetve a jegybankelnök kemény kritikái a kormány felé. Nem tudjuk ugyanakkor, valóban megromlott-e a kapcsolat a kormányfő és a jegybankelnök személye között.

Gyurcsány, a királycsináló

Márpedig fontos, hogy Gyurcsány mit gondol, hiszen sajátos módon ő buktatja meg saját magát, s az MSZP nagy többséggel újraválasztott elnökeként komoly beleszólása van abba, kit fogad el az párt új miniszterelnök-jelöltjeként. Simorban megvan a reformeri lelkesedés, korábbi cikkében többek között 2000-2500 milliárdos kiadáscsökkentést és a minimálbér eltörlését javasolta, megdöbbentve akkor ország-világot.

Simor közelmúltbeli nyilatkozatai is vasöklű reformert sejtetnek, aki sokkal keményebb lenne a Valutaalapnál is.

Szóba jöhetne a jegybank alelnöke, Karvalits Ferenc is, illetve a jegybank korábbi elnöke, Surányi György. A SZDSZ egykori vezetőjéből politikai elemzővé vedlett Tölgyessy Péter korábban elmondta: a liberális párt nehezen mondhatna nemet egy Karvalits–szerű technokratára vagy egy Kovács Árpád-szerű (az Állami Számvevőszék elnöke) köztiszteletben álló személyiségre.

Bokros, az esélytelen

Bokros Lajosról, az MDF favoritjáról sem lenne illő elfelejtkezni, akit Baja Ferenc az új kormány pénzügyminisztereként képzelt el. Bokros nyilatkozatban közölte, hogy nem asszisztál az MSZP hatalmi játszmáihoz, Gyurcsány válaszul arról beszélt, hogy nem helyes a sajtóban üzengetni – Bokros esélyei tehát elenyészők. Annál is inkább, hiszen a szocialista képviselők már a kongresszus után úgy nyilatkoztak: nem szeretnék Bokrost miniszterelnökként látni. Gyurcsány vasárnap esti televíziós nyilatkozata szerint meglepő lenne, ha Bokros miniszterelnökké válna Magyarországon.

Békesi László – aki Bokrost megelőzően volt a Horn-kormány pénzügyminisztere – úgy véli, hogy a leendő miniszterelnököt Gyurcsány Ferenc fogja a háttérből irányítani. Ilyen értelemben tehát mindegy, hogy hívják a miniszterelnököt, „bárkit elő lehet rángatni” – ahogy Békesi fogalmazott, aki egyébként tagja a jórészt a munkaadók érdekképviselőiből álló Reformszövetségnek.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy szakértői kormány feje egy a pártok által előzetesen, közösen elfogadott programot valósít meg, többre nem szól a felhatalmazása. Sokkal fontosabb tehát a névnél, hogy mi áll a programban – erre próbálunk választ adni másik cikkünkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik