Belföld

Hajlandók tárgyalni a kis pártok az új miniszterelnökről

Az SZDSZ nem törekszik koalícióra, de hajlandó egy jó reformprogramot képviselő miniszterelnök-jelölt mellé állni - derült ki Fodor Gábor vasárnap reggeli nyilatkozatából. Herényi Károly szerint a régi koalíció fog valamilyen formában visszaállni, vagy Gyurcsány Ferenc marad a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc felelős és helyes döntést hozott. “Szükség volt erre a lépésre, mert egy olyan súlyos bizalmi és hitelesség válság alakult ki Magyarországon jó ideje már, amin változtatni kellett” – jelentette ki Fodor Gábor, a párt elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában vasárnap reggel.

A kormányfő az MSZP szombati kongresszusán jelentette be, hogy új miniszterelnök vezetésével alakuljon új kormány. Indoklásul elmondta, hogy a reformpolitikát folytatni kell, s ha ő a változások akadálya, akkor ezt az akadályt most megszünteti.

Mögé állnának

Fodor Gábor szerint ezt az alkalmat lehetőségként kell megélnünk, amikor egy jó program mellett tudni kell felsorakozni és kell tudni találni olyan miniszterelnököt, aki alkalmas arra, hogy visszaszerezze a kormány elveszett hitelét. “Ha ezt meg lehet csinálni, az SZDSZ biztos, hogy mögé tud állni egy jó programnak és egy jó személynek”.

Hozzátette: a kormány körül kialakult hitelességi válságot egy új miniszterelnök, “egy új, értelmes kormányprogram” feloldhatja. “Én látok erre esélyt, hogy ilyen kialakuljon, Magyarországnak biztos, hogy ez lenne az első számú érdeke” – mondta.
Kijelentette, hogy véleménye szerint kell a kormányprogramról és a miniszterelnök személyéről is beszélni.

“Programról azért kell, mert csak olyan politika támogatható részünkről, ami elkötelezett reformpolitika, ez szolgálja most az ország érdekeit” – mondta. Hozzátette: nem világos, hogy milyen program mellett elkötelezett a szocialista párt ebben a pillanatban, “és ennek ki kell derülnie”.

Mint mondta, természetesen a miniszterelnök személye is nagyon fontos, mert a személynek kell a politikát hitelesítenie. “Ezekről kell tárgyalnunk” – mondta.

“Nem akarunk bársonyszékeket”

Fodor Gábor kifejtette: személyes véleménye az, hogy “az SZDSZ-nek nem kell koalíciót alkotni és nem is törekszünk semmiféle koalícióra, mi nem akarunk bársonyszékeket”. Az a véleménye, hogy miniszteri széket nem szabad vállalni, “de oda kell állni egy megoldás mellé”.

Az SZDSZ elnöke azt szeretné, ha a Fidesz hétfőn nem nyújtaná be javaslatát a parlament feloszlatására. Meg kéne várni a következő két hetet, hátha születik megoldás. Ha nem, akkor úgyis le kell mondania a kormánynak – mondta.

Kész tárgyalni az MDF

Az MDF támogatja az Országgyűlés feloszlatását, de ez az SZDSZ miatt nem fog átmenni – mondta ugyanabban a műsorban Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese. A politikus szerint az MDF támogatna egy jó reformprogramot, de szerinte az MSZP az SZDSZ-szel fog megegyezni. Ha ez bekövetkezik, akkor az MDF biztosan nem vállal részt a kormányzati felelősségben, hiszen az szükségtelenné válik.

Herényi Károly hangsúlyozta: nem a miniszterelnök személye a fontos, a mögötte álló programot kell megvizsgálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik