Belföld

Három MSZP-s tárgyal a kormányról

Az MSZP országos elnöksége a héten szinte mindennap ülésezni fog, hogy folyamatosan értékelje a pártokkal való megbeszélések eredményeit.

Már hétfőn, a Parlamentben újból összeül az MSZP országos elnöksége, és ezt követően a hét szinte minden napjára terveznek ülést. A szocialista tárgyalódelegáció három tagú: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök mellett Lendvai Ildikó frakcióvezető és Simon Gábor, a választmány elnöke vesz részt benne. Az MTI-nek több, magát megnevezni nem kívánó vezető szocialista politikus megerősítette: a miniszterelnök-csere mellett nem ragaszkodnak egy új koalíció megkötéséhez, mint mondták, annak a lehetőségét kell felmérniük, hogy melyik párttal tudnak megállapodni programban és kormányfőjelöltben.

„Stabil külső támogatás is elengedő lenne” – fogalmaztak. A szocialisták főként az SZDSZ támogatásának elnyerésében bíznak – mutattak rá. Az MTI úgy tudja, hogy a vasárnap délelőtti elnökségi ülésen a résztvevők megerősítették, hogy a választásokig hátralévő egy évre keresnek miniszterelnököt, a kampányra új jelölttel „állnának elő”. A megkérdezett vezető szocialisták mindegyike elvetette az előre hozott választás lehetőségét, mint mondták ezt el akarják kerülni: bár létezik ez a forgatókönyv, az MSZP-nek ez „nem sok jövőbeni esélyt kínálna”.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke vasárnap kijelentette: az SZDSZ nem kíván koalíciót kötni, de egy megfelelő miniszterelnök, egy reformprogram és egy hiteles kormány mellé oda kíván állni. Gyurcsány Ferenc kormányfő szombaton az MSZP tisztújító kongresszusán új kormány alakítását javasolta új kormányfő vezetésével. A miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy így az MSZP a többi párttal egyeztetve találhat majd egy külső személyt a hatékony válságkezeléshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik