Belföld

Gyurcsány áprilisban buktatná meg magát

Az MSZP nyitott, nemzeti kormányt szeretne alakítani, amelynek az a célja, hogy a gazdasági világválság közepette olyan intézkedéseket hozzon, amelyek csökkentik a recesszió hatásait, mérséklik a szociális és foglalkoztatási feszültségeket, valamint segítenek, hogy mielőbb magára találjon a gazdaság - közölte Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökségének vasárnapi budapesti ülése után. Konkrét jelöltekről nem beszélt a kormányfő.

Kiszámítható, stabil kormánytöbbséget szeretnének teremteni, nyitottabb háttérrel, és átfogó programmal – mondta a pártelnök, miniszterelnök.

Szélesebb támogatást akar

A kormányfő hozzátette: ehhez megállapodások kellenek, és az a jó, ha minél többekkel, minél szélesebb körben tudnak megállapodásokat kötni. Ezért minden parlamenti párttal tárgyalni akarnak.

A konstruktív bizalmatlansági indítványt április 6-án nyújtják be, a parlament pedig április 14-én szavaz róla – mondta a szocialista pártelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint a február 16-én bemutatott kormányjavaslatoknál többet és mást kell tenni, mert az elmúlt hetek jelzései azt mutatják, hogy a gazdasági világválság elhúzódóbb és mélyebb lesz. Erre reagálni kell – tette hozzá.
Magyarországnak továbbra is a fenntartható, egyensúly közeli pályán kell maradnia – szögezte le.

Közölte: a kormány felgyorsítja a már most is folyó munkát, és új javaslatokat készít elő az új kormány számára, de majd az új kormányfő dönti el, miket használ ezekből.
Hozzátette: a kormány politikai támogatását a frakciónak és pártnak kell biztosítania, de a cselekvés, a döntés felelősége a kormányfőé.

“Nekem az a dolgom, hogy segítsem, hogy az új kormány tehesse a dolgát, ezt fogom tenni” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki arra bátorította a később megnevezendő új miniszterelnököt, hogy saját szempontjait figyelembe véve, átfogóan alakítsa át a jelenlegi kormányt.

Elhangzottak nevek

Kérdésre Gyurcsány Ferenc elmondta: az elnökségi ülésen elhangzottak lehetséges miniszterelnök-jelölt nevek, de az új kormányfő személyére sokakkal történő konzultáció után kell majd javaslatot tenni.

A kormányfő szerint meg tudnak majd állapodni az új miniszterelnök-jelölt személyéről, és olyan “gyorsan tárgyalnak, amilyen gyorsan csak lehet”. A cél az, hogy az új kormány május közepén rendelkezzen benyújtott törvényjavaslatokkal, amelyek egy része már június közepén hatályba is léphetne.

“Az elmúlt három évben nagy türelemmel hallgattam, hogy én vagyok a szélesebb körű együttműködés akadálya, most megszűnt ez az akadály” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki az MSZP szombati kongresszusán jelentette be indítványát, hogy új miniszterelnök vezetésével alakuljon új kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik