Belföld

Kistarcsáig utazhatunk BKV-bérlettel

A jövő év nyarára megvalósulhat a XI. kerületi Andor utca kiszélesítése, ha a városvezetés javaslatát támogatja a Fővárosi Közgyűlés is. A rákoskeresztúri buszfolyosó, buszsáv kialakítását, valamint a közigazgatási határ módosítását is támogatja a városvezetés.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető, Szabadai Viktor (SZDSZ) és Lakos Imre SZDSZ közlekedési tanácsnok tájékoztatása szerint a Főpolgármesteri Kabinet zöld utat biztosított a dél-budai tehermentesítő út III. szakasza megépítéséhez. Mivel még nincs költségvetése az önkormányzatnak, ezért belső átcsoportosítással kell biztosítani a 3,5 milliárdos beruházáshoz – melynek felét az unió állná – idén szükséges egymilliárd forint önrészt. Az önrész fennmaradó részét, 750 millió forintot jövőre biztosítaná a főváros.

Kistarcsáig ingyen

A városvezetés támogatta azt a javaslatot, hogy a jövőben a HÉV-vel kiegészítő jegy nélkül, BKV-bérlettel lehessen utazni a kistarcsai kórházig. A kabinet a BKV-nak kisebb, mintegy 18 millió forintos évi bevételkiesést jelentő megoldás elfogadását javasolja a közgyűlésnek. A 34 millió forintos bevételkiesést jelentő alternatíva elfogadása esetén a gödöllői HÉV vonalán a díjszabással figyelembe veendő közigazgatási határt módosítanák Ilona-telepről Kistarcsa kórházra.

Nem vette napirendjére a Főpolgármesteri Kabinet azt a BKV által szorgalmazott előterjesztést, hogy a BKV e-ticketing rendszeréhez a Magyar Posta által létesítendő elszámoló központ szolgáltatásait vegyék igénybe. Ez a megoldás egyébként másfél milliárd forintba kerülne, míg ha a BKV önállóan valósítja meg a projektet, akkor ennél jóval több pénzre lenne szükség.

Jön a buszfolyosó

Támogatta a városvezetés a rákoskeresztúri buszfolyosó, buszsáv kialakítási szerződésének módosítását. A közgyűlés által a múlt hónap végén elfogadott szerződést több ponton módosítani javasolja a projekt EU-támogatási forrása felett rendelkező Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A tervek szerint a jövő év novemberéig valósulna meg 1,2 milliárd forintból a buszfolyosó. A projekthez maximum 840 millió forintos támogatást kaphat a főváros.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik