Belföld

Hunvald lemondását kérik

A fővárosi önkormányzatnak hétfő este várhatóan még nem lesz költségvetése, az önkormányzat két oldala között kialakult létszámegyezőség miatt: Demszky szerint az egyezkedésben nincs tabutéma, az MSZP Hunvald mandátumának lemondását kéri.

A főpolgármester a hétfő délutáni tájékoztatón, amelyet a néhány órával később kezdődő önkormányzati testületi üléssel kapcsolatban tartott, utalt arra, hogy a parlamentben is hasonlóan sikerült a kisebbségi kormánynak a büdzsét elfogadnia. Közölte, hogy a létszámegyezőség miatt kialakult új helyzetben egyeztetési kényszer jött létre.

Az ellenzékkel folytatott múlt heti egyeztetésen az kiderült, hogy amíg a városvezetés a fejlesztéseket, a Fidesz a működést tekinti elsődlegesnek. A városvezetés szerint ugyanis 2013-ig van csak lehetőség arra, hogy EU-támogatásokat szerezzenek olyan fejlesztésekhez, amelyekkel a budapestiek életminősége javulhat. A város vezetői által tervezett fejlesztések önrészéhez 2013-ig 160 milliárd forint hiányzik. Ez a pénz a Főgáz-részvények eladásával, valamint idén és jövőre összesen 40 milliárd forint hitellel biztosítható – jegyezte meg.

Demszky egyetért Orbánnal

A főpolgármester megerősítette azt a korábbi kijelentését, miszerint nincs tabutéma az ellenzékkel folytatandó tárgyalásokon. Lehet szó a Főgáz-eladás és a hitelfelvétel megállításáról is, de ez esetben az ellenzéktől várják a választ arra, hogy milyen fejlesztéseket hagyjanak el. Elhagyhatják például az 1-es, 3-as villamos és különböző budai villamosok vonalának meghosszabbítását, a csepeli gerincút és a rákoskeresztúri buszfolyosó építését, a műjégpálya, valamint az Uzsoki és a Tétényi úti kórház felújítását és az iskolai szakképző központok kialakítását – mondta.

Demszky Gábor kitért arra is, hogy a budapesti Fidesszel ellentétben az uniós fejlesztési lehetőségek kiaknázását szorgalmazza több fideszes vezetésű város, például Debrecen és Hódmezővásárhely is. A főváros folyamatosan jó hitelminősítést, besorolást ér el – emelte ki, megjegyezve, hogy a piac a hitelminősítő cégekre és nem az ellenzékre figyel. A főpolgármester azt mondta, egyetért Orbán Viktorral abban, hogy működésre nem szabad hitelt felvenni. A főváros ahogy eddig, úgy a jövőben sem teszi ezt – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a főváros eladósodottsága a meglévő 160 milliárd forintos hitelállományával is csak 30 százalékos, ez kedvezőbb, mint a fideszes vezetésű nagyvárosoké, amelyek közül Debrecen 40 százalékos eladósodottságú. A következő két évben felvenni szánt 40 milliárddal együtt is csak 37 százalék lenne a főváros eladósodottsága. Abban az esetben pedig, ha hozzáveszik a BKV 86 milliárd forintos adósságát, az önkormányzat konszolidált adóssága 55 százalékra nő, de ez is kisebb mértékű a fideszes vezetésű megyei jogú városokénál, például Debrecenénél, amely az önkormányzat tulajdonában álló cégekkel már 63 százalékos. A főpolgármester szerint célszerű lenne, ha e példák tükrében a fővárosi Fidesz egyenlő mércével mérne.

Hunvaldot lemondásra kérik

Demszky Gábor közölte, hogy az elmúlt két és fél év fővárosi döntései alapján bizakodik, mivel az ellenzék többnyire együtt szavazott a közgyűlésben a városvezetéssel. Tavaly és idén a fideszesek a közgyűlési döntések 67 százalékában, az MDF 80 százalékában szavazott együtt a városvezetéssel. A főpolgármester rámutatott arra is, hogy ha nem szavaznák meg a költségvetést, az nem csak a fővárosi önkormányzatot, hanem a fideszes vezetésű kerületeket is hátrányosan érintené. Az uniós beruházások közül ugyanis 81 milliárd forintnyi idén a fideszes vezetésű városrészeket erősítené.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető elmondta, hogy az MSZP budapesti elnöksége ismét, ezúttal a kerületi elnökökkel együtt kéri fel az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald Györgyöt, aki miatt megszűnt az egyfős koalíciós többség, hogy mondjon le fővárosi képviselőségéről. A politikus felszólította a Fideszt arra, hogy ne éljenek vissza a kialakult helyzettel, s mielőbb fogadják el a költségvetést. Az MSZP konszenzus esetén bármilyen költségvetést kész elfogadni – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik