Belföld

Egyre bizonytalanabbak a választók

Folytatódott a közvélemény tavaly nyár óta megfigyelhető elbizonytalanodása, tovább csökkent mindkét nagy párt támogatottsága, de ennek most a leginkább az MSZP volt a vesztese - áll a Marketing Centrum felmérésében.

Továbbra is úgy tűnik, hogy a gazdasági válság hatására egyre jelentősebb számban fordítanak hátat a pártpolitikának a magyarok. A jogosultak immár 40 százaléka adott kitérő választ arra a kérdésre, hogy melyik pártra voksolna „most vasárnap” – olvasható az 1010 fő megkérdezésével készült összegzésben.

Kétszeres Fidesz-fölény

A pártpreferenciák arányát nézve a pártválasztók körében az látszik, hogy egy most vasárnapi választáson a Fidesz majdnem kétszeres fölénybe kerülne az MSZP-vel szemben: a legnagyobb ellenzéki párt 55 százalékos, a kormánypárt pedig 28 százalékos listás eredményre számíthatna. E körben az MDF 6 százalékos támogatottsága meghaladja, az SZDSZ 4 százaléka pedig megközelíti a parlamentbe jutás küszöbét, miközben a Jobbik, illetve az összes többi kis párt együttesen 3-3 százalékkal számolhatna – írja a Marketing Centrum.

A Fidesz támogatóinak elszántsága januárhoz képest egy kicsit növekedett, miközben érzékelhetően (6 százalékkal) visszaesett a választási részvételt biztosra, vagy valószínűre ígérő MSZP-s szavazók aránya. A liberálisokat és a radikálisokat támogató 2-2 százalék körében is 91-91 százalék azok aránya, akiknél komolyan számítani lehetne a választási részvételre “most vasárnap”.

Ebből a szempontból egyértelműen az MDF-nek van a legtöbb oka az aggodalomra. Támogatóik körében ugyanis mindössze 68 százalék ugyanez az arány, és közülük is mindössze 28 százalék ígérte egészen biztosra a részvételét.

A felmérés szerint bár a Fidesz tábora is csökkent, az ellenzéki párt mégis képes volt növelni előnyét a kormánypárttal szemben. A Fidesz tábora csak 2 százalékkal, míg az MSZP-t támogatók aránya 4 százalékkal lett kevesebb az összes választó körében.

Az MDF még esélyes

Az MDF támogatottságának januári megingása viszont átmenetinek bizonyult, és Dávid Ibolya pártja most ismét esélyesnek látszik az 5 százalékos küszöb átlépésére, ha legalább olyan arányban elmennének szavazni a híveik, mint amilyen arányban a többi párt támogatói. Ebben azonban egyáltalán nem lehet biztos az MDF.

A párt támogatóinak politika iránti érdeklődése és szavazási elszántsága ugyanis sokkal jobban hasonlít a bizonytalanokéra, mint más párt választókéra, és leginkább ennek köszönhető az is, hogy az MDF támogatottsága változékonyabb, mint a többi kispárté.

A felmérés arra is rávilágított, hogy az elmúlt hónapban alaposan átalakult a hazai politikai napirend. A legtöbben most is a gazdasági válságot, illetve a válságkezeléssel kapcsolatos terveket, intézkedéseket tartották legfontosabb belpolitikai eseménynek, gázellátással kapcsolatos dolgokról viszont csak kevesen beszéltek.

A második leggyakrabban említett témakörré a veszprémi Cozma-gyilkosság, illetve az ennek nyomán kiélezetté váló “„cigánykérdés” vált. Ennek a változásnak azonban nem volt igazán jelentős hatása a pártok lakossági támogatottságára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik