Belföld

A Jobbikkal harcol a Fidesz romaügyben

Elemzők szerint a Jobbik által kialakított közbeszédből a romakérdés kapcsán a pártok képtelenek kitörni. A Fidesz számára jelenti mindez a legnagyobb kihívást, hiszen úgy kell a radikális szavazókat megszólítani, hogy közben a középen állókat se veszítsék el.

Amikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy „a cigány származású bűnelkövetők aránya napról napra növekszik”, azt nem mondta, milyen statisztikára alapozza kijelentését. Érthető, hiszen ilyen adatok nincsenek, vagyis a Fidesz elnöke ahhoz az általános közvélekedéshez igazodott, ami mostanában érzékelhető az események hatására – emelte ki az FN kérdésére Szomszéd Orsolya.

A Jobbikkal harcol a Fidesz romaügyben 1

A Fidesz szociális biztonságot hangoztat

A Vision Consulting elemzője szerint ezzel mintegy igazolta is ezeket a félelmeket. „Az ellenzéki párt tisztában van azzal, hogy a romaügy és a közbiztonság kérdése kikerülhetetlen témája a jelenlegi napirendnek, és olyan problémáról van szó, amely sokakat érint és érdekel, így a Fidesznek is reagálnia kell minderre. A kormány eközben szigorítással, rendpárti intézkedésekkel (vagyis a probléma rendőrségi kérdésként való kezelésével) válaszol a kialakult helyzetre. A politikusok megszólalásai egyértelműen hatnak az emberek véleményére, márpedig a leegyszerűsített válaszok könnyebben átlépik az ingerküszöbüket” – fogalmazott a politológus.

Szomszéd Orsolya szerint a témában való megjelenés egyébként beleillik a Fidesz korábban elindított azon stratégiájába, amely a szociális biztonság és a közbiztonság összekapcsolására irányul, és amelyet a kormányzati válságkezelés ellenszereként kíván használni a párt.

Elvonja a figyelmet a reformról?

A szakértő szerint a téma alkalmas arra, hogy a Fidesz alkalmazza az „ez is a kormány hibája” formulát, és elvonja a figyelmet a miniszterelnök reformterveiről, ugyanakkor Orbán Viktor ügyelt arra is, hogy a Jobbiktól is elhatárolódjon megszólalásában (cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak).

„Mindez jól mutatja, hogy a Jobbik léte kihívás a Fidesz számára, mivel elszívhatja a radikális szavazókat és a kormánnyal szembeni protestvoksok felvevője lehet. Ám a kormányra készülő erőnek ügyelnie kell nemzetközi megítélésére és nem szabad elidegenítenie a mérsékelt szavazókat, így a Fidesz elnökének különösen óvatosan kell megnyilvánulnia a témában, miközben túl akar lépni a kérdés megkerülésén” – hangsúlyozta Szomszéd Orsolya.

A Jobbiknak kedvez?

A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint ugyanakkor azzal, hogy a Fidesz elnöke elutasította a „cigánybűnözés” fogalmának használatát, a politikai közép felé tett gesztust, egyben vállalta a radikális jobboldal támadásainak kockázatát.

Böszörményi Nagy Gergely szerint a pártok kommunikációjában eddig két modellt különböztethettünk meg. „Az SZDSZ és az MSZP egészen a közelmúltig a rasszista-antirasszista ellenpár mentén alakította retorikáját, és teljes egészében elutasította a bűnözés etnikai vonatkozásainak feszegetését. A Jobbik ezzel ellentétes módon, a ‘cigánybűnözés’ fogalmának marketingcélú bevezetésével kizárólag az etnikai kérdésre egyszerűsítette ideológiáját. Orbán Viktor e két ismert modell helyett, egy harmadik felépítésébe kezdett, amikor egyrészt elvetette a kollektív bűnösség emlegetését, másrészt azonban hangsúlyozta, hogy a roma bűnelkövetők számának növekedése létező probléma” – hangsúlyozta a szakértő.

A vezető elemző úgy látja, hogy az elmúlt hetek bűneseteinek megítélését nem a megszokott, pártok szerinti törésvonal határozza meg a magyar közvéleményben. „A felhevült napirend a Jobbiknak kedvez, hiszen radikális álláspontjával valószínűleg nem csak a jobb-, de a baloldalon is számos választó azonosulni tud” – véli Böszörményi Nagy Gergely.

Hozzátette: a Fidesz előtt álló kommunikációs kihívás, hogy a közép felé a problémát józanul, kormányképes erőként kezelő párt képében jelenjen meg, miközben saját törzsszavazói szemében elkerüli a megalkuvás és a tétlenség látszatát.

Irreleváns statisztikák

A társadalomban növekszik a bűnözés észlelt szintje, ezt a hatást erősíti a média is, politikai szempontból tehát irreleváns, mit mutatnak, vagy vannak-e egyáltalán hivatalos statisztikák – fogalmazott az FN-nek a Political Capital kutatási igazgatója.

Juhász Attila elmondta, miközben romák és nem romák között egyre nő az etnikai feszültség, addig a parlamenti pártok és a politikusok leginkább csak futnak az események után, és a Jobbik által az utóbbi két évben rendészeti problémává degradált romakérdés kapcsán a cigánybűnözés-vita csapdájában vergődnek.

„Ezt mutatja a Fidesz álláspontja is, amely az utóbbi napokban csapott át egyik végletből a másikba, mivel a párt érzékelte a közvélemény növekvő romaellenességét és a Jobbik lehetőségeinek bővülését. Míg február 9-én a Fidesz még a bűnesetek bőrszínre, fajra, nemre, felekezetre való tekintet nélkül való kezelését sürgette, egy nappal később már maga is etnikai kontextusban közelítette meg a kriminológiai problémákat” – hangsúlyozta Juhász Attila.

A Jobbik tematizál?

A szakértő szerint ez azt mutatja, hogy a Fidesz a jól megszokott szélsőjobbellenes stratégiájának megfelelően igyekszik átvenni a radikálisok témáit, üzeneteit. „Csakhogy a magyarországi romakérdésben most azon a ponton vagyunk, hogy világossá vált: ez a stratégia nem működik, a társadalmi veszélyessége pedig óriási. Elmosódik ugyanis a határvonal aközött, hogy mit szabad és mit nem szabad egy demokráciában mondani” – fogalmazott Juhász Attila.

Mint a kutatási igazgató hozzátette, nem az a fontos kérdés, hogy a Jobbik hány százalékot kap a következő választáson, hanem az, hogy a Jobbik által a romakérdésben kialakított közbeszédnek, amelyből a többi párt is képtelen kitörni, mi a hatása a társadalomra. „A társadalmi hatás az, hogy gyakorlatilag a cigánykérdésről ma Magyarországon már lehetetlen normálisan beszélni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik