Belföld

A Fidesz szerint lyukas a büdzsé

A Fidesz szerint - a kormány számításaival ellentétben - nem 200, hanem 400 milliárd forintos lyuk van a 2009-es költségvetésben. A Pénzügyminisztérium szerint eredményes a válságkezelés, a kormányszóvivő pedig úgy éli, a Fidesz túl sok energiát fordít a csatározásokra.

Varga Mihály kifejtette: a tartalék 130-140 milliárd forintra olvadt, és a kormány azzal sem számolt, hogy a magyar gazdaság “zuhanórepülése mélyebb lesz, mint amit terveztek”. Hozzátette: a kormány által bejelentett 200 milliárd forinton túl további 200 milliárd forintos veszteséget jelent a társasági adóból befolyó összeg csökkenése, valamint az úgynevezett jegybanki sterilizációs veszteség.

Árral szemben?

A Fidesz alelnöke szerint a kabinet – kiszivárgott tervei szerint – adóemeléssel akarja betömni az elhibázott gazdaságpolitika és a világgazdasági válság miatt kialakult lyukat a büdzsében. Ez pedig szembemegy az európai gyakorlattal, az adócsökkentéssel – fűzte hozzá.

Az ellenzéki politikus közölte: a kormány az év végén elköltötte a tartalék egy jelentős részét a 13. havi fizetések és nyugdíjak kompenzációjával. A társasági adóbevételeket növekedési prognózisra építették, de a Fidesz becslései szerint csak egyharmada folyik be a tervezett összegnek – jegyezte meg.

Radikálisabb lenne a Fidesz

Varga Mihály szerint október óta válság van, telnek a hónapok, a kormány naponta, hetente jelent be újabb programokat, amelyekből aztán nem lesz semmi. “Kevesebb szöveg kellene és több intézkedés” – fogalmazott.

A Fidesz alelnöke azt mondta, nem az adóátrendezés az, amire az országnak szüksége van, és ez nem az a radikális átalakítás, ami kellene. Elmondta: radikális adó- és járulékcsökkentésre, gazdaságfejlesztési programra és a felesleges állami kiadások befagyasztására van szükség. Az elmúlt hetek bútor- és luxusautó-beszerzései után kiderült: a kormány képtelen arra, hogy magán kezdje el a takarékoskodást – tette hozzá.

A PM aktív és eredményes

A Pénzügyminisztérium (PM) közleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra. Mint írták, a kormány aktív és eredményes válságkezelést folytat. Ahogy a múlt év utolsó hónapjaiban, októberben, novemberben és decemberben kellő rugalmassággal reagált a globális pénzügyi krízis, és az ennek nyomán kialakult világgazdasági válság Magyarországot ért negatív hatásaira, úgy ezt a gyakorlatot januárban és februárban is követi.

A válságkezelés eredményességét mutatja, hogy nagyon rövid idő alatt, október 9-ét követően néhány héten belül sikerült új stabilizációs programot kidolgozni, s e programhoz megszervezni – az Európai Unióval, az IMF-fel kötött megállapodás révén – a 20 milliárd eurós nemzetközi finanszírozást. E program végrehajtása kedvezően halad. Ilyen véleményt fogalmaztak meg decemberi, majd januári látogatásuk során az IMF képviselői – írta a pénzügyi tárca.

A Fidesz csak a kormányt támadja

Budai Bernadett kormányszóvivő reagálásában hangsúlyozta, hogy a Fidesznek a mélyülő gazdasági válságról is csupán az jut eszébe, hogy a kormányt támadja.

“A Fidesz politikusai, úgy tűnik, annyi energiát fordítanak a pártpolitikai csatározásokra, hogy abból nem marad sem a válság enyhítését célzó, az emberek és a vállalkozások védelmét szolgáló intézkedések megismerésére, sem pedig a középtávú válságkezelő, a gazdaságot dinamizáló javaslatok megfogalmazására” – fogalmaz.

Az utóbbiakat – azaz az adók és járulékok, valamint a foglalkoztatási és a szociális rendszer átfogó átalakítására vonatkozó javaslatait – február 16-án a Parlamentben ismerteti a kormány, az eddig megtett főbb intézkedéseket pedig – mint írták – “a Fidesz kedvéért”, mintegy öt oldalas felsorolásban, közleményükben is összefoglalták.

A felsorolásban szerepelnek az emberek védelmét szolgáló, a mindennapok biztonságát erősítő, a munkahelymegőrző és -teremtő intézkedések, valamint a vállalkozások védelmével és a gazdaságélénkítéssel kapcsolatos intézkedések is.
Budai Bernadett közölte: javasolják a Fidesz valamennyi képviselőjének: ha kérdésük merülne fel, keressék fel a www.valsagkalauz.hu oldalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik