Belföld

Kormánystopot vezetne be a Fidesz

A Fidesz korlátozná az EP-választásokra költhető összeget és a kampányidőszakot is, valamint bevezetné a kormánystopot. Az MDF törvényi szabályozást szeretne, az MSZP megújítaná az egész rendszert. A KDNP egyetért a Fidesszel, az SZDSZ szerint pedig nemcsak megállapodás, hanem törvényjavaslat is születhet – ötpárti tárgyalást tartottak a kampányfinanszírozásról.

A megbeszélésen a pártok arról állapodtak meg, hogy folytatják az egyeztetést. Nyitrai Zsolt, a Fidesz képviselője szerint három héten, egy hónapon belül kellene megállapodni ahhoz, hogy az EP-kampányra már létrejöhessen egy új törvényi szabályozás.

Ötpontos a Fidesztől

A Fidesz ötpontos csomagot javasolt: bevezetnék a kampányszámlát és pártonként 100 millió forintban határoznák meg az EP-választási kampányban elkölthető pénzt. Emellett gátat szabnának a közpénzből folytatott kormányzati kampánynak, valamint a jelenlegi 72 nap helyett 30 napra korlátoznák a kampányidőszakot, amely alatt a kereskedelmi médiumokban nem lehetne politikai hirdetést közzétenni. A Fidesz alapvetése az, hogy a jelenlegi helyzetben, de egyébként sem képzelhető el, hogy a pártok állami támogatása növekedjen.

Kormánystopot vezetne be a Fidesz 1

Az ellenzéki párt szerint a kampányszámla bevezetése a kampánykifizetések jobb átláthatóságát eredményezné, hiszen a kampány során a pártok csak erről a számláról egyenlíthetnék ki kiadásaikat, és ezt az Állami Számvevőszék ellenőrizhetné. A kiadások csökkentését szolgálná a kampányidőszak korlátozása, és az is, hogy a pártok csak a közmédiában tehetnének közzé hirdetéseket. Emellett a Fidesz bevezetné a „kormánystopot”, vagyis a kampány alatt a kormány, a minisztériumok, állami szervezetek és az önkormányzatok nem adhatnának fel saját eredményeiket felmutató hirdetést, kiadványt.

Az MSZP mindenre nyitott

A szocialisták azt indítványozzák, hogy a parlament előtt lévő párt-és kampányfinanszírozási törvényjavaslatot vonják vissza, és az öt párt együtt nyújtson be egy új javaslatot, amely az országgyűlési és az európai parlamenti választások lebonyolítását is szabályozza. Az MSZP emellett kezdeményezi, hogy a pártok még az idén alkosson új szabályokat az önkormányzati választási és a népszavazási kampányokról is. Elfogadják a Fidesz kérését, és az állami támogatás növeléséről szóló passzusokat már nem szerepeltetnék az új törvényjavaslatban.

Cserébe azt kérik, hogy a jelenlegi Országgyűlés jogszabályban rögzítse: a következő parlament konszenzussal döntsön a pártok normatív támogatásáról. Az MSZP nyitott a megoldásra, de ugyanazt képviseli továbbra is, amit a parlament előtt lévő jogszabály előkészítésekor, hogy a párt- és kampányfinanszírozás egész rendszerét kell megújítani, nem csak annak egyik részterületét.

Törvényjavaslat is születhet

Az MDF továbbra is azt a 2007 őszén lezárt ötpárti megállapodást tekinti alapnak, amely egy párt- és kampányfinanszírozási törvénytervezetben öltött formát – mondta Hock Zoltán, az MDF országgyűlési képviselője. Ez a tervezet, amely egyébként maradéktalanul „kielégíti” a Fidesz ötpontos javaslatcsomagját, már több mint egy éve a parlament asztalán fekszik – tette hozzá. Az MDF nem politikai megállapodást akar, hanem törvényi szabályozást – jelentette ki.

A KDNP szerint nemcsak az európai parlamenti, hanem valamennyi választás kampányköltségét szabályozni kellene. A kereszténydemokraták úgy vélik, hogy a Fidesz által javasolt témakörökben lehet megállapodás, de újabb kérdésekben, például abban, mekkora legyen a pártok költségvetési támogatása, nem valószínű.

Bőhm András (SZDSZ) elmondta, hogy a megbeszélés résztvevői több kérdésben már most egyetértettek, többek között a kampányszámla létrehozásában, illetve a kampányköltségek csökkentésében. A reklámköltségeket is lefaragnák, erre a médiában közölt hirdetések számának, idejének vagy az arra fordítható összegnek a mérséklése szolgálhatna. Az állami normatív finanszírozással kapcsolatos kérdésekben viszont eltértek egymástól az álláspontok. a megegyezésre tud jutni az öt párt a kampányfinanszírozás kérdéseiben, akkor nemcsak politikai megállapodást köthetnek, hanem törvényjavaslatot is benyújthatnak az ügyben – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik