Belföld

Gyurcsány szórta a pénzt tavaly

A miniszterelnök több pénzt vett ki cégéből, Orbán 4,2 milliót keresett könyveivel, Fodor Gábor szerényen él, Kóka durván eladósodott. Nyilvánosak a képviselői vagyonnyilatkozatok, amelyek szerint a politikai elit anyagi helyzete – csakúgy, mint az átlagemberé – tavaly nem változott érdemben.

Gyurcsány megfejte az Altust, Fodornak nem megy jól

Gyurcsány Ferenc kormányfő továbbra is mindössze egy 50 négyzetméteres pápai lakás tulajdonosa; vagyonbevallása szerint sem más ingatlana, sem autója, sem megtakarítása, sem adóssága nincs. Az MSZP vezetését társadalmi munkában látja el, cégéből viszont több pénzt vont ki: a 2007-es 96 millió után tavaly 114 millió forintot vett fel tulajdonosi osztalékként.

Orbán Viktor, a Fidesz első embere a tavalyi évhez hasonlóan, immár nyolcadik éve egy XII. kerületi lakóingatlan felerészbeni tulajdonosa felségével. Nagyobb földterülettel rendelkezik azonban Felcsút belterületén, immár harmadik éve. A hat telek területe mintegy 5000 négyzetméter, amelyeket 50 évre térítésmentesen átengedett a pártelnök a felcsúti sportklubnak. Orbán Viktornak idei nyilatkozata szerint nincs a tulajdonában autó. Készpénzben, bevallása szerint 1,6 millió tart otthon, 587 ezer forintot pedig bankszámlán. Havi illetménye, a képviselői juttatáson felül, mint pártelnök 402 ezer forint. Egyszeri bevétele, mint ezt megelőző évben is szerzői munkásságából fakad. Tavaly, könyve után 4,2 millió forintos könyvkiadói illetményt kapott a Helikon kiadótól.

Dávid Ibolya, az MDF-elnöknek különösebben nem változott a vagyoni helyzete, Budán két lakása, Zamárdiban egy nyaralója van. Egy kisebb 60 négyzetméteres ingatlant vásárolt tavaly a III. kerületben, amelyre, mint haszonélvező van bejegyezve. Megtakarításai közt 2 milliót tart biztosításban az elnök asszony és 1 milliót OTP részvényekben. Törlesztetlen hitele van még 5,6 millió forint értékben.

Gyurcsány szórta a pénzt tavaly 1

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke nem mondható jómódúnak: egy fővárosi 60 négyzetméteres lakás fele, egy Saab 95-ös autó és 1,2 millió forint banki betét áll a tulajdonában. A politikus pártelnöki tevékenységéért nem kap pénzt, kap viszont az ELTE jogi karától havonta 15 ezer forintot oktatói tevékenységéért. Jövedelme szerény mértékben gyarapodott egy év alatt: 2007-ben még csak havi 12 ezerért tanított.

Kóka eladósodott, kollégái vagyona stagnál

Az MSZP frakcióvezetője árnyalatnyival növelte megtakarításait, de vagyonosnak egyáltalán nem mondható. Lendvai Ildikó továbbra is egy belvárosi 104 négyzetméteres lakás tulajdonosa, és spórolt pénzének összege a 2007 év végi 1500 után tavaly év végére elérte az 1600 dollárt (372 800 forint).

Navracsics Tibor frakcióvezető vagyona nem gyarapodott nagyon tavaly óta. 2007-ben eladta VII. kerületi, 44 négyzetméteres lakását, azóta nem vett helyette semmilyen ingatlant. Ingóságai közt is csak az a Renault Clio szerepel, amit már három éve hajt. A képviselő viszont készpénzben 4,5 milliót tart otthon. Banki hitele a jelenlegi adatok szerint 1 126 ezer forint. A képviselői juttatások mellett az ELTE jogtudományi karán keres 392 ezer forintot, mint egyetemi docens.

Kóka János tavaly eladósodott. 662 négyzetméteres házán, 71 négyzetméteres verőcei nyaralójának felén kívül 3 millió forint készpénze és egy lízingelt Audi A8-asa van. Eltűnt viszont vagyonnyilatkozatából 50 ezer dollárnyi értékpapír, 37 millió forint kintlévőség és 55 millió forint óvadéki betét, amit mintegy 160 milliós adósság váltott: az SZDSZ frakcióvezetője 128 millióval magánszemélyeknek, 33,5 millióval pedig cégeknek tartozik.

Herényi Károlynak egy Balatonföldvári háza van lassan 15 éve, amit nem gyarapított újabbal ingatlanvásárlással. Kocsija is maradt a “régi” Volvo XC 90-es és megtartotta kishajóját is, amit még 2005-ben vásárolt. Takarékban tart 2 milliót és készpénzben ugyanennyit. Van egy 13 milliós hiteltartozása. A szokásos képviselői laptop mellett egy Skoda Octaviát kapott juttatásként.

Suchmannak Trabantja is van

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke egy 84 négyzetméteres pécsi lakást és 19 ezer négyzetméteres barcsi szántót tudhat a magáénak, autót viszont nem. OTP-részvényben tart 3 millió forintot, pénzpiaci befektetési jegyben pedig 19 milliót.

Veres János az egyik leggazdagabb honatya számtalan nyírségi, piricsei, bátorligeti földterülettel (szántó, gyümölcsös, családi ház) rendelkezik, de egy vásárosnaményi 56 négyzetméteres üdülő faház (a Tisza árterében) és egy 12 négyzetméteres debreceni garázs társtulajdonosa is. Üzemeltet még gyógyszertárat, tésztagyárat és egy szolgáltató céget. A milliárdos pénzügyminiszternek saját autója nincs, mindössze egy 25 éves utánfutót szerepeltet a vagyonnyilatkozatában.

Kapolyi László egy 272 négyzetméteres XII. kerületi irodaház és lakóépület bérlője. Emellett 4,1 hektáros beregdaróci gyümölcsös, 6,8 hektáros tiszaszalkai legelő, 48 hektáros vásárosnaményi szántó/erdő, kisvarsányi földterület (amelybe 0,76 hektáros árok is beletartozik) tulajdonosa, valamint 5 cég ügyvezetője.

A fideszes Ágh Péternek se ingatlana, se járműve, csak egy könyvgyűjteménye van. A független Almássy Kornélnak egy 4 éves étkező- és egy neobarokk ülőgarnitúrája, illetve egy Zsolnay porcelángyűjteménye van, míg Semjén Zsoltnak antik bútor gyűjteménye. Molnár Csaba miniszternek egy 1 éves Volkswagen Polo 1.4 autója, valamint 10 millió forint adóssága van. Az MSZP-s Suchman Tamásnak az Audi A4-es mellett egy 1989-es Trabant 601 gépkocsija, míg a fideszes Vigh Lászlónak egy 2 éves Chevrolet és egy 12 éves VW Passat autója van. Hagyó Miklós vagyonnyilatkozatában pedig egy 16 éves Trabant van feltüntetve.

Minden országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozata megtekinthető az Országgyűlés honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik