Belföld

Markó: Románia már rég nem nemzetállam

Románia csak az alkotmány szerint nemzetállam, a valóságban régóta nem az – jelentette ki Markó Béla.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a magyarországi látogatáson tartózkodó román államfőnek arra a megállapítására válaszolt, amely szerint „soha nem lesz területi autonómia Székelyföldön, Románia egységes nemzetállam”. Traian Basescunak a területi autonómiával és a kollektív jogokkal kapcsolatos véleménye eddig is ismert volt, de Budapesten az eddigiekhez képest sokkal élesebben, kevésbé diplomatikusan fogalmazott – mondta Markó Béla. Szerinte a politikában nem szokás olyat mondani, hogy „soha”.

Az RMDSZ elnöke emlékeztetett: az elmúlt csaknem két évtizedben sokszor hallotta román politikusoktól azt a szót, hogy soha, és utólag kiderült, hogy az csupán néhány esztendőt jelentett. Soha! – mondták ezek a politikusok, amikor az RMDSZ kétnyelvű feliratokat kért, egy bizonyos idő után azonban megvalósult a cél. Soha! – mondták, amikor teljes körű anyanyelvi oktatást kért a magyarság, néhány évvel később mégis sikerült azt bevezetni. Még olyan szimbolikus ügyekben is elhangzott a soha szó, mint amilyen az aradi Szabadság-szobor ügye volt, ma mégis áll az emlékmű – idézte fel Markó Béla.

„Románia egyébként csak az alkotmánya szerint nemzetállam, a valóságban régóta nem az. Hogyan is lehet egy olyan országról, amelyben másfél millió magyar él, azt állítani, hogy nemzetállam?” – hangsúlyozta a politikus. Az RMDSZ egyértelműen támogatja a különböző autonómiaformákat, Székelyföld területi autonómiáját, akárcsak a kisebbségi közösségek kollektív jogait. Erre a tartós együttélés érdekében mindenképpen szükség van – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik