Belföld

A Jobbik beelőzi az SZDSZ-t?

Még mindig másfélszer annyian szavaznának a Fideszre, mint az MSZP-re, az MDF és az SZDSZ szavazóbázisa alig kimutatható, a Jobbik viszont stabilan egy százalék körül mozog. Nagyjából ugyanannyian akarják, hogy menjen a kormány, mint ahányan azt, hogy maradjon.

Gyakorlatilag decemberhez képest nem változott a választási részvételi hajlandóság januárban. A megkérdezettek 58 százaléka mondja biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hét végén országgyűlési választásokat rendeznének. A pártot választók aránya sem változott, továbbra is összesen 44 százalék nevezett meg egy pártot a pártválasztásra vonatkozó kérdésre – áll a Századvég és a Forsense közös kutatásában.

A pártpreferencia-adatok alig mutatnak változást decemberhez képest. A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében jelenleg is 24 százalék, az MSZP-é pedig 15 százalék. A két kisebb parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF táborának támogatottsága 1-1 százalék körül mozog (a liberálisok épp, hogy elérik, az MDF valamivel fölötte van), hasonlóan a Jobbikhoz.

Az adatok alapján jelenleg a megkérdezettek 40 százaléka támogatná a kormány távozását, és 39 százalék támogatná a jelenlegi kormány hatalomban maradását. Továbbra is azok vannak többen, akik szerint a környezetükben élők többsége kormányváltást szeretne, az ezzel ellentétes hangulatot érzékelők aránya 23 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik