Belföld

Gyurcsány az unióval hajtatná be a pénzt

Gyurcsány Ferenc az unióval hajtatná be az orosz-ukrán gázvita során keletkezett károkat, s a Nabucco-vezetéket is uniós forrásokból építtetné meg.

Gyurcsány Ferenc azt javasolja a keddi Nabucco-konferencián, hogy azok az országok, amelyek károsultjai voltak az orosz-ukrán gázvitának, lépjenek fel közösen a kártérítési igényükkel azokkal szemben, akik nem teljesítették szerződéses kötelezettségüket.

Az unió képviselje a károsultakat

Gyurcsány Ferenc szerint a gázvita végére ez a kérdés átfogó európai problémává vált, ezért az uniónak kell képviselnie a közös kártérítési igényt. Megjegyezte, meg kell vizsgálni, hogy ez jogilag lehetséges-e.

A kormányfő szerint a gázválság megmutatta, hogy milyen sérülékeny az ország, ezért – mint hangsúlyozta – több független gázszállítóra van szükség, több forrásból. Utalt arra, hogy Magyarország számára a legfontosabb forrásország Azerbajdzsán.

Uniós forrásból

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint ezzel át lehet hidalni azt a rengeteg kockázatot, amely a Nabuccóval kapcsolatban eddig felmerült, és amelyeket a magánbefektetők nem fognak felvállalni.

“Kezdjük el mi, hidaljuk át a kockázatokat, és ha már áll a Nabucco, akkor meggondolhatjuk, hogy annak egy részét, amit befektettünk, akarjuk-e értékesíteni” – fogalmazott, hozzátéve: ő nem bánná, ha a vezeték hosszú távon közösségi tulajdonban maradna.

Lesz eredménye?

Gyurcsány Ferenc javaslata ugyan választ ad néhány, a reggeli elemző cikkünkben feszegetett kérdésre, kérdés azonban, hogy mindehhez mit szólnak majd maguk az uniós tagországok.

A miniszterelnök minden esetre azt mondta a konferenciát követő sajtóértekezleten: a részt vevő országok megtesznek mindent azért, hogy június közepéig elfogadják a kormányközi megállapodást. Ezt követően megkísérelnek előzetes megállapodást kötni a forrásországokkal.

Gyurcsány Ferenc közölte, arra törekednek, hogy az unió a Nabucco-programot a legfontosabb programjai között szerepeltetve azt finanszírozza is, legalább az induláshoz elegendő pénzzel. Dolgoznak azon, hogy létrehozzák a Nabucco-program magas szintű politikai vezetését – tette hozzá

Bár ma minden a Nabucco-gázvezetékről szól, nem ez az egyetlen és a legjobb módja az orosz gáztól való függésünk enyhítésének – véli a Védegylet.

A magyar kormányzatnak elkötelezetten támogatnia kellene az Európai Unió nyugati tagországai által javasolt energiapolitikai célokat: 2020-ig 20 százalékos energiatakarékosság elérését, és a megújuló erőforrások 20 százalékra való növelését az energiamixben. Csak a gázfelhasználás valódi alternatívái képesek növelni az energiabiztonságot, ráadásul ezeknek az intézkedéseknek egyéb gazdasági, szociális és környezeti hasznai is vannak – véli a zöldszervezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik