Belföld

Tölgyessy: a kormány máris túlelosztásba szaladt

A baloldali kormány ismét túlelosztásba szaladt, aztán megint megpróbál visszavenni. Ez nem újdonság, a baj csak az, hogy míg korábban ez a ciklus évekig is eltartott, mostanra gyakorlatilag 4 hétre rövidült - mondta Tölgyessy Péter.

Közgazdászaink nagy része, elsősorban az elméleti kutatóintézetek, nagyon nagyot tévedtek, amikor tarthatónak vélték a korábbi makroprognózisokat, hiszen nyilvánvaló, hogy a vártnál jóval gyengébb lesz a magyar gazdaság teljesítménye 2009-ben, akár 4 százalékos visszesés is jöhet – mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Azt egyelőre még még nem lehet megjósolni, meddig húzódik majd a recesszió, de az mindenesetre biztató, hogy nincs stagfláció. Ez valamelyest megnöveli a kormányzatok lehetőségeit, mégis jobb arra készülni, hogy egy hosszan tartó folyamat előtt állunk.

A magyar költségvetés Tölgyessy szerint nem dőlt össze, de nyilvánvaló, hogy lépni kell. Az, hogy ez a helyzet kialakulhatott, az alkotmányjogász szerint egyértelműen a kormány hibája. Jelentősen túltervezte az inflációt, és ami még nagyobb baj, hogy módszeresen kerülte a konfliktusokat. Gyurcsány Ferenc a Nemzeti Kerekasztalon még nagyon kemény, de hasznos dolgokat jelentett be, aztán szinte semmihez nem tartotta magát.

A béreket, nyugdíjakat nem fogta meg, 2-3 százalékponttal többet engedett, a kormány túlelosztásba keveredett, és máris felhasználta a költségvetési tartalék közel felét. A most várható intézkedések nagy része így rögtön a lyukak betömésére megy majd el, a többi reformra.

A miniszterelnök javasolta kisebb parlamentről Tölgyessy úgy véli, az biztosan nem hozna vissza sok pénzt, ugyanakkor konzerválná a jelenlegi állapotokat, az önkormányzati reform pedig talán csak Budapesten segíthet, országos viszonylatban biztosan nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik