Belföld

Tömeges elbocsátásra készül a MÁV?

Ötezerfős elbocsátás és harmincmilliárd forintos megszorítás lehet az idén a MÁV-nál az érdekképviseletek szerint - írja a pénteki Magyar Nemzet. A MÁV tudatos rémhír-terjesztésről beszél.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) tudomása szerint ötezer főt, azaz a vasutasok egynegyedét bocsátaná el az idén a MÁV Zrt., ezért a Vasúti Érdekegyeztető Tanács összehívását sürgeti – ismerteti a napilap.

A szakszervezet szerint kedden egy, a MÁV menedzsmentjéhez tartozó személy részéről olyan tájékoztatás hangzott el, hogy a megszorító intézkedésekben foglalt elvárásokra való tekintettel a MÁV létszámát ez évben minél előbb több mint ötezer fővel kívánják csökkenteni.

“Mivel a négyéves, illetve az idei évre vonatkozó foglalkoztatáspolitikai megállapodás ilyen méretű létszámcsökkentést sem a MÁV Zrt-nél, de összességében a tulajdonában lévő társaságok vonatkozásában összevontan sem tesz lehetővé, szükségesnek tartjuk a híresztelés valóságtartalmának vizsgálatát” – olvasható a tárgyalásokat kezdeményező levélben.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, jelenleg tizenkilencezer fő a vasutasok létszáma, azaz a tervek szerint egynegyedüket bocsátaná el a társaság. Mivel egy ilyen elképzelést “nem lehet elfogadni”, minden bizonnyal új ponttal bővül a szakszervezet követelése.

A MÁV szerint rémhír

A MÁV Zrt. menedzsmentje a leghatározottabban visszautasítja a VDSzSz nyilvánvaló rémhíreit, valótlan állításait – olvasható a MÁV által kiadott közleményben. A MÁV Zrt. idei üzleti tervében szó sincs 5 ezer munkavállaló elbocsátásáról, s ezt a VDSzSz vezetőinek, akik a MÁV Zrt. Felügyelő Bizottságának tagjai is, nyilvánvalóan tudniuk kell.

Mindez azt mutatja, hogy a VDSzSz immár tudatos hamisításokkal és csúsztatásokkal, valóságos rémhírekkel igyekszik felhergelni a vasutasokat és a közvéleményt, szándékosan zavart kelt – hangsúlyozzák.

A MÁV Zrt. a hatékony működés érdekében és a válságos gazdasági helyzetre tekintettel – más cégekhez, vállalatokhoz hasonlóan – a központi irányítás terén, vezetői szinteken tervez karcsúsítást, de ez távolról sem érinti a vasútközlekedés közvetlen lebonyolításában érintett munkaköröket. Erről egyébként folyamatos az egyeztetés a vasúttársaságnál működő érdekvédelmi szervezetekkel – áll a közleményben.

A miniszter is cáfol

Nem igaz, hogy a MÁV Zrt. 5 ezer ember elbocsátására készül, üzleti tervében nem szerepel ilyen előterjesztés – erősítette meg Molnár Csaba közlekedési miniszter a MÁV cáfolatát.

Elmondta: “Szó sincsen 5 ezer munkavállaló elbocsátásáról, ez egy rémhír, és azt gondolom, akik ezt terjesztik, őket kellene megkérdezni arról, miért találták ki”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik