Belföld

Orbán: az unió nélkül összeomlottunk volna

A Fidesz konferenciasorozattal készül az EP-választásokra. Orbán Viktor jobboldali egységet szeretne, és megmutatni, hogy pártja ilyen helyzetből is ki tudja vezetni az országot. A nyári európai választások ugyanis szerinte az országgyűlési választások egyik fordulója.

A Fidesz Magyarország többre képes konferenciasorozatával szeretné – a tervek szerint májusra – megalkotni a párt európai parlamenti (EP) választási programját. Mint a házigazda Schmitt Pál (aki az előző választáshoz hasonlóan valószínűleg idén is vezetni fogja a – szombaton jóváhagyandó – Fidesz-listát) elmondta: öt területről folyik majd a diskurzus.

Ezek pedig a növekedés, elsősorban a gazdaság szemszögéből; a felelősség, amely a kutatás-fejlesztés és környezetvédelem irányaival foglalkozik; a vidék, a felzárkózás, valamint az összetartozás lesznek. A vitákba a szakterület legjobbjain kívül mindenkit szeretnének bevonni.

Felelős, céltudatos és eredményes politizálást szeretnének, amelynek most híján vagyunk véleménye szerint. “Mivel az MSZP-nek nincsenek tervei, ezért a Fidesz megalkotja a Változás programját” – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: megmutatják, hogy Fidesz ilyen helyzetből is ki tudja vezetni az országot.

Mint Schmitt fogalmazott, az EP-választás körülbelül 9 hónappal lesz az országgyűlési választások előtt, így ez egy előrehozott “harmadik fordulónak” tekinthető. Szerinte ugyanis az emberek nem csak a Szájer-Schmitt, vagy a Gurmai-Tabajdi irányvonal között választanak majd, és nem csak arról a 22 emberről döntenek, akik Brüsszelbe mennek.

Az EU mentett meg minket

Orbán Viktor is hasonlóan vélekedik, hozzátéve: nem véletlenül a IX. kerületben tartották az első konferenciát. Gratulálva Bácskai Jánosnak, az időközi választás fideszes jelöltjének (aki múlt vasárnap fölényesen diadalmaskodott az eredménytelen voksoláson) kifejtette: a Fidesz időközi választáson még soha nem nyert baloldali kerületben.

A Fidesz elnöke szerint ha ez most sikerül, az “hangos szó lesz, ami 2010-ig is elhallatszik majd”.

Orbán az EU-ról szólva elmondta: az egy “csodaszerű jelenség”, hiszen neki köszönhető Európa békéje. Ráadásul az unió nélkül Magyarország összeomlott volna a válságban.

Pozsgay Imre, Klinghammer István és Stumpf István a Magyarország többre képes konferencián (Fotó: MTI)

Pozsgay Imre, Klinghammer István és Stumpf István a Magyarország többre képes konferencián (Fotó: MTI)

Orbán, a rendszerváltó

A pártelnök szerint a kormány gazdaságpolitikája az, hogy megjósolja: “cudar idők jönnek”, döntés helyett csak előrejelzéseket adnak, de semmit sem tesznek. “Jönnek a reformok, amik egyenlők a megszorításokkal, amelyek már eddig is földbe döngölték Magyarországot” – fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: a helyzet lassan tarthatatlan, ezért valamit tenni kell, más politikára van szükség, más emberekkel. Szerinte ezt jelzi az is, hogy a költségvetés két hét alatt kártyavárként omlott össze, a kormánynak már nincs sem célja, sem eszközei. Ráadásul képtelen megvédeni a polgárait. “Már nem is értik a helyzetet. Azt mondják, új költségvetés kell a válság miatt. Furcsa módon Németországnak vagy Franciaországnak mégsem kell” – mondta ironikusan.

Tréfásan úgy jellemezte a helyzetet, hogy a kormány úgy tervezi újra a költségvetést, mint megkergült GPS az útvonaltervet.

Küzdeni kell

Egykori rendszerváltóként kiemelte: 20 éve is azt érezték, hogy új irány kell, új politika, új emberekkel. “ismét változás kell. Ez a feladat most ránk vár” – hangsúlyozta. Hozzátette: most azok vannak a kormányba, akiket 20 éve leváltottak. Azzal a céllal, hogy szabadság és függetlenség legyen Magyarországon.

Ez azonban nem valósult meg, a magas adók ugyanis elveszik a gazdasági szabadság lehetőségét. Szerinte ezért küzdeni kell, ám az nem küzdelem, “amikor a politikai elit hitelért kuncsorog és pitizik”.

Orbán Viktor úgy véli, a küzdelem új irányt jelent, a magyar érdekek érvényesítését itthon és Brüsszelben. Az új irány első lépése lesz az EP-választás, amikor a jobboldalnak egységet kell teremtenie. A jobboldal egysége után jöhet a nemzeti egység létrehozása.

Két válság van

Martonyi János, a Fidesz-kormány külügyminisztere beszédében kiemelte: ahol rossz a kormányzás, ott a hiteltelenség kivetül a politikára is. A korány ugyanis felelősöket keres maga helyett: az ellenzéket, Európát és a világot okolja.

“Ez utóbbi most egyszerű, hiszen világválság van. Ám a mi magyar válságunkat nekünk magunknak kell megoldanunk. Ezért alkotjuk meg az EP választási programunkat” – mondta Martonyi.

Az egykori külügyminiszter szerint az elmúlt öt év a távolodás időszaka volt: az európai értékektől és politikai kultúrától. “Egyre messzebb kerültünk Európától” – fogalmazott. Hozzátette: a Fidesz pforgramja a közeledés, a változás programja lesz. “Ez nem lesz könnyű: új költségvetés és adópolitika kell”.

A válság esély lehet

Martonyi szerint a válság a megújulás esélyét is magában hordja. Ezt hangoztatta Emil Brok német néppárti EP-képviselő is. A politikus szerint a válság jó alkalom arra, hogy átgondoljuk a gazdasági kérdéseket. Véleménye szerint Európában szolidaritás kell, mert ezek a kihívások még inkább össze tudják kovácsolni a tagállamokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik