Belföld

Már áram sem érkezik Ukrajnából

Miután nincs megállapodás a magyar-ukrán határon áthúzódó villamosvezeték kapacitásának elosztásáról, Magyarországra áram sem érkezik Ukrajnából.

Magyarország éves szinten mintegy 40 terawattóra áramfogyasztásának kevesebb, mint 10 százaléka származik importból, amelynek döntő hányada nem Ukrajna felől érkezik Magyarországra.

A magyar villamos energia rendszerirányító Mavir honlapján olvasható a Magyar Energia Hivatal határozata, amely 2009. január 15-ig felfüggesztette a 2009. év különböző időszakaira vonatkozó kapacitáselosztási eljárás alkalmazását. Újabb határozat viszont nincs, a kapacitásokat nem osztották el, ami azt jelenti, hogy áram sem érkezhet Magyarországra.

A korábbi tájékoztatás szerint a kapacitás jelentős részét a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting kötötte le, de a korábbi években az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek (Emfesz) is volt lehetősége az ukrán áram importjára. Újabb igénylő ezen a piacon a budapesti Energy Capital és az Ukrenergy Trade Kft., amelyek tulajdonosa – a cégjegyzék szerint – a Svájcban bejegyzett Korlea Invest Holding AG.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik