Belföld

Szilveszter itthon és a nagyvilágban

Ausztráliában és Új-Zélandon már elkezdődött a 2009-es év. A spanyol tengerparton fürdőzéssel, Szingapúrban tűzijátékkal, míg nálunk nyúlvágtával és városi futással alapoztak az éjszakai mulatozáshoz. Képes összeállítás.

A világban elsőként Kiritimatiban köszöntött be a 2009-es év, majd Új-Zélandon és Ausztráliában búcsúztatták el a 2008-at.

Ausztráliában Sydney és Melbourne több millió dollárt költött a szilveszteri pirotechnikai látványosságra. A sydney-i kikötőben csaknem 5 ezer kilogramm rakétát lőttek fől a város nevezetességéről, a Harbour-hídról. A 15-20 perces fényjátékot közel 1,5 millióan csodálták meg. Szingapúrban körülbelül 250 ezren nézték a tűzijátékot a Marina-öbelnél, míg a hongkongi kikötőben közel félmillióan.

Közel 650 millió forintot költött az idei látványosságra (fotó: MTI/EPA)

Közel 650 millió forintot költött az idei látványosságra (fotó: MTI/EPA)

Ám nem mindenhol búcsúztatták ilyen látványosan az óévet: Malajziában a pénzügyi válság miatt a kormány nem támogatta a szilveszteri ünneplést, az indiai Mumbaiban a novemberi véres merényletsorozat miatt maradt el a mulatozás, míg az arab világban (például Egyiptomban és Dubaiban) a palesztinokkal való szolidaritás jegyében nem tartják meg a szilveszteri koncerteket és az újévi ünnepségeket.

Spanyolországban a tenger vízében gázoltak a szilveszteri fürdőzők. Az északkelet-spanyolországi Tarragona tengerpartján sokan Mikulás-sapkában tartják a vizes óévbúcsúztatót.

Fürdőzők a spanyol tengerparton (fotó: MTI/EPA)

Fürdőzők a spanyol tengerparton (fotó: MTI/EPA)

Magyarországon többek között nyúlvágtával, városi futással és lóversenyekkel alapoztak az éjszakai mulatozáshoz. Kiskunfélegyházán immár a 17. Szilveszteri Futásra került sor. A sportos életmód hívei évről évre szilveszter délelőttjén a város főutcáin megrendezett vidám futással köszönnek el az óévtől. Az idei versenyen is közel négyszázan neveztek, a legfiatalabb futó mindössze három és féléves volt.

Vidám hangulatban telt a verseny (fotó: MTI)

Vidám hangulatban telt a verseny (fotó: MTI)

A somogysárdi focipályán a XVI. Somogysárdi Nyúlvágtát rendezték meg: a versenyre több mint ötven nyuszit hoztak el az országból, hogy eldöntsék ki futja át legelőbb a pályát.

Néha répával próbálták futásra bírni a nyuszikat (fotó: MTI)

Néha répával próbálták futásra bírni a nyuszikat (fotó: MTI)

A budapesti Kincsem Lovasparkban pedig tizedik alkalommal várták az Ügetőszilveszterre az érdeklődőket. A 11 futam egyikében – a közéleti személyiségeket felvonultató Bubik István emlékfutamban – rajthoz állt többek között Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakos, Martinek János olimpiai bajnok öttusázó, a fogathajtásban világbajnok Lázár Zoltán és Vilmos, valamint Fábry Sándor humorista. Az Ügetőszilveszterre tízezren látogattak ki.

Melegedő nézők a lelátón (fotó: MTI)

Melegedő nézők a lelátón (fotó: MTI)



Ajánlott videó

Olvasói sztorik