Belföld

Pettkó lett a parlamenti rekorder

Ahogyan 2007-ben, idén is Pettkó András (MDF) beszélt a legtöbbet, és szintén ő szólalt fel a legtöbbször a parlamentben. Gyurcsány közel hét órát, Orbán öt percet beszélt idén, míg Hagyó Miklós és Kövér László egyszer sem szólalt fel.

Pettkó András 219 alkalommal, több mint 14 órát beszélt. A felszólalások számát tekintve 204-gyel követi őt Keller László (MSZP), a Pénzügyminisztérium államtitkára, majd 151-gyel Gőgös Zoltán szocialista agrárállamtitkár, aki tavaly is az egyik legtöbbször felszólaló politikus volt.

Gyurcsány a hetedik

Ha a felszólalások összidejét nézzük, Pettkó András mögött a második szintén Keller László, a harmadik pedig Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője több mint 10 órányi beszéddel. Gyurcsány Ferenc idén eggyel hátrébb került a rangsorban, mint tavaly: 6 óra 50 percnyi felszólalással a hetedik legtöbbet beszélő politikus volt az Országgyűlésben. A miniszterelnöknek 2007-ben még több olyan beszéde is volt, amely meghaladta a háromnegyed órát, idén mindössze kétszer szólt fél óránál hosszabban.

10 másodperces felszólalás

A frakcióvezetők közül – ahogyan tavaly – idén is Herényi Károly (MDF) szólalt fel a legtöbbször és a leghosszabb ideig is. A második Kóka János (SZDSZ) majdnem ötórányi, a harmadik Navracscs Tibor (Fidesz) több mint kétórányi parlamenti beszéddel. Lendvai Ildikó (MSZP) kétórányi, Semjén Zsolt (KDNP) háromnegyed órányi időben szólalt fel 2008-ban.

A pártelnökök közül – miniszterelnöki tisztségéből is adódóan – idén is Gyurcsány Ferenc beszélt a legtöbbet, őt követi Dávid Ibolya (MDF) és Fodor Gábor (SZDSZ), akik nagyjából két órában szólaltak fel a plenáris üléseken. Semjén Zsolt (KDNP) 44 percet, Orbán Viktor (Fidesz) öt percet beszélt. A Fidesz elnöke tavaly kétszer, idén egyszer kért szót a parlamentben.
Azok közül, akik csupán egyszer kértek szót, a legrövidebb felszólalás 10 másodperccel Szakács László (MSZP) nevéhez fűződik, aki a külügyi bizottság álláspontját tolmácsolta az egyik ülésen.

Néma Leventék

Az idén 32 képviselő nem szólalt fel a Házban, többségük a kormánypártokhoz tartozik. Köztük van például Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes, aki ebben a kormányzati ciklusban még egyáltalán nem beszélt a parlamentben. Ahogyan tavaly, idén sem szólalt fel Kövér László (Fidesz) – derül ki az Országgyűlés internetes oldalán közzétett adatokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik